Vitun turistit ja jouluspesiaalikuvat

Tervetuloa Hayesin puutarhamaailmaan!

 
Kävin miehen kanssa parisen viikkoa sitten hakemassa puutarhainspiraatiota Amblesidessa sijaitsevassa puutarhamaailmassa nimeltä Hayes. Amppariin matkustaa täältä meiltä dösällä himpan vajaassa tunnissa. Kilometrillisesti matka ei ole erityisen pitkä, mutta koska tiet ovat paikoin todella kapeita ei dösällä voi oikein kaahailla. Olen tosin jo niin maalaistunut, että minulle tunti on ihan kohtuumatka.

Delfiinit toivottavat teretulleeksi.

Varsinaista inspiraatiota ei sillä kertaa löytynyt, sillä puutarhamaailma oli täynnä joulumaailmaa. Sujuvasti katselen koristuksia ja valoja, vaikka himaan en sellaista krääsää halua enkä muutenkaan tykkää ostella mitään (mielestäni) turhaa. Maailma hukkuu paskaan ihan ilman minun panostanikin.

Puutarhainspiraation puuttuessa kerron, miltä kaupunkilaisihmisestä (joka ei ole ikinä asunut pienessä kylässä) tuntuu asua böndellä.

Joulukrääsää metritolkulla.

Kaduttaako? Ei todellakaan (mutta senhän tiesin jo ennen kuin olimme tänne edes muuttaneet, koska tunnen itseni). Olen tullut kotiin!

Moniin asioihin osasin varautua, mutta on joitakin jotka pännivät. Huom: eivät pänni niin paljon, että kaipaisin takaisin Lontooseen tai minnekään muualle. Osa asioista on myös sellaisia, jotka tiesin, mutta en osannut arvioida niiden vaikutusta paikalliseen elämään.

Esimerkiksi turismi. Luonnollisesti tiesin, että Keswick niin kuin koko Lake Districtin kansallispuisto on turistirysä (niin kuin tietysti Lontookin). Täällä turistit ovat pääasiassa brittejä plus jonkin verran näkyy aasialaisia massaturisteja. Heitä tosin vähemmän Keswickissä, koska majoittuvat enempi muissa kylissä esim. Winterfellissä (siis Windermere – minulla on omat nimet näille mestoille).

Lisää krääsää.

Turisteja pääsee helposti pakoon vuorille, koska harva ilmeisesti jaksaa kovin paljon liikkua. Autolla pitäisi päästä joka paikkaan (ei pääse) ja sitten nämä laiskajaakot tukkivat tiet parkkeeramalla päin vittua teidenvarsille tukkien samalla muun liikenteen. Jaksetaan kävellä korkeintaan rannalle ja siellä sitten grillataan ja poltetaan puoli maastoa ja jätetään roskat niille sijoilleen.

Yllärinä tuli se, miten paljon turismi vaikuttaa ruokakauppojen tarjontaan. Tarjolla on nimittäin usein eioota, koska turistit ovat putsanneet hyllyt ja näin paikallisena saapi sitten itkeä hyllyjen äärellä, kun ei taaskaan ole sitä ja tätä. Tästä syystä on pakko pitää kotona puskurivarastoa muun muassa Oatlyn (käytän kahvissa) ja vastaavien suhteen. Joskus tuoreiden rehujenkin saaminen on kiven alla, mutta osin johtuu varmaan myös jakeluongelmista tmv.

Soittajan hempeä näppäily.

Ei siis mitään suurta vitutusta – lähinnä toiset ihmiset ja nekin käytännön syistä. Enkä ole tässä mitenkään poikkeus, sillä suuri osa muistakin paikallisista joihin olen tutustunut, eivät oikein jaksaisi turisteja.

Kukkien tappajille rehut muovista.

Talvisaikaan ne menettelee, kun määrä on maltillisempi mutta kesällä homma räjähtää käteen ja aiheutuu yllä mainitun kaltaisia ongelmia. Täällä on bussivuorojakin jouduttu perumaan kielletyille paikoille parkkeerattujen autojen takia. Onneksi täällä on alettu sakottaa ahkerammin: mielestäni sakkoa voisi korottaa tuntuvasti, koska autoilijat aiheuttavat vaaraa ja häiriöitä päin persettä parkkeeraamisen takia.

Osta teepyyhe!

 Oli siellä kukkaruukkujakin.


 

Comments

  1. Tuli mieleen ystävä, joka aikanaan asui Suomenlinnassa. Aamulla, kun veti verhot ikkunoiden edestä, niin huomasi pihalle leiriytyneen turisteja picnikille, oikein grillasivat.
    En yhtään ihmettele, vaikka jotkut suurkaupungit kuten Venetsia, Barcelona jne alkavat olla kyllästyneitä turisteihin. Hinnat nousevat, kaupoista loppuu tavara niin kuin teilläkin siellä.

    Onpahan joulutavaroita. Ilmankin pysyy elämään, onneksi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo, Suomenlinna on varmaan ihan nightmare asua erityisesti kesällä turistien takia. Aika röyhkeää käytöstä ryhtyä evästämään toisten pihoilla.

      Meidän kämppä on onneksi sivukujalla umpikujassa, niin ei ole turisteilla tänne asiaa (vaikka keskustaan on vain kolmen minuutin kävelymatka). Tosin moni urpo käy tuossa autollaan kääntymässä, kun eivät ilmeisesti osaa liikennemerkkejä: luulevat, että täältä pääsee jonnekin. No ei pääse.

      Samoin jotkut röyhkimykset parkkeeraavat MEIDÄN parkkipaikalle, joka on usein tyhjä (paitsi kesäisin, kun saksalainen “Martti” saapuu ystävänsä luokse: annamme Martin pitää autoa meidän ruudussa ja kyllä vituttaa, jos joku muu urpo siihen parkkeeraa) koska meillä ei ole autoa. Nyt parkkiruudussamme on järeä kukkaruukku, joka toimittaa betoniporsaan virkaa: loppui se laiton parkkeeraaminen, saatana :D “Betoniporsas” otetaan pois keväällä, kun Martti palaa.

      Venetsiassahan harkittiin jotain erillisiä turistimaksuja, mutta ei tainnut onnistua. Olisi ihan kaamea paikka asua. Lontoo menettelin, koska Lontoo on niin laaja ja turistimestoja on ympäriinsä. Toki ns. keskustan alue oli aika tupaten täynnä paitsi Covidin aikaan siellä oli mukava fillaroida, kun oli tyhjää.

      Mietin ostavatko ihmiset joka vuosi uudet koristeet, koska miten ihmeessä muuten joulukoristusmarkkinat voivat vuosittain olla noin massiiviset. Toki osa kaivaa kaapista vanhat koristeet, mutta ilmeisesti moni ostaa myös uusia.

      Delete
  2. Ou mai tätä krääsän määrää. Ja vuosi vuodelta aikaistuu jouluromppeen kauppoihin tulo. Syyskuussa tulee jo ekat jutut kauppoihin. En kestä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joku kauppaihminen kertoi minulle, että joulusysteemit tilataan hyvissä ajoin jo keväällä. Koska kauppojen varastotila on rajallista, halutaan ne romut esille mahdollisimman aikaisin. Se voi olla yksi syy siihen, miksi se joulukrääsä tulee niin aikaisin puoteihin. Mielestäni myös krääsän määrä pn lisääntynyt vuosi vuodelta, niin sitä tavaravuorta täytyy aina vaan aikaisemmin siirtää varastosta kaupan puolelle.

      Olen kyllä satavarma, etteivät tuon Hayesinkaan kaikki jouluromut mene ikinä kaupaksi. Sillä sitä kamaa oli paljon, kuvissani vain muutama yksittäinen osasto.

      Delete
  3. No onhan siellä jouluhärpäkettä. Minun silmääni suuri osa näyttää ihan tyylikkäiltä, mutta mulla ei olekaan mitään tyylitajua. :-D

    Jotenkin osaan kuvitella tuon turistien aiheuttaman vitutuksen, sillä turistit luovat samankaltaisia ongelmia kesällä myös Savonlinnassa, jossa siskoni asuu, ja Kesälahdella, jossa vanhempani ennen asuivat. Savonlinnan liikenne takkuaa kesällä pahasti, kun kaupunki on täynnä turistien autoja, ja parkkipaikkoja on vaikea löytää. Ja ärsyttää käydä Prismassa, kun se on aina ihan ääriään myöten täynnä (turisteja suurelta osin). Kesälahdella oli kaupan hyllyt välillä ihan tyhjät, kun kesäasukkaat (mökkiläiset) olivat ryövänneet hyllyiltä kaiken...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ovathan ne kauniita ja ihania värejä ja bling blingiä, mutta en mitään noista himaani haluaisi. Minusta on muutenkin tullut jotenkin askeettinen, että tekisi mieli konmarittaa koko kämppä tyhjäksi :D :D No ei sentään. Mutta siis tykkään avarasta enkä halua, että kämpässä mitään omituista krääsää missään. Käyttötavarat on jees paitsi miehen lukuisat piuhat ja muut ihmejutut, jotka mielelläni heittäisin rodeen. :D

      Joo, Savonlinnahan on oikea kesäkaupunki, joten voin kuvitella että myös melkoinen turistirysä. Ja onhan siellä oopperajuhlat, jolloin koko kaupunki varmaan räjähtää ihmisistä. Olen käynyt vain kerran Savonlinnassa, vaikka minulla asui (en tiedä asuuko enää vai ovatko kuolleet) siellä ainakin joskus sukua.

      Delete

Post a Comment

Kivoihin kommentteihin vastaan, ikävät lähetän Helvettiin ja niihin vastaa jos jaksaa Saatana.