Cumbria tutuksi: Penrith, salarakkaani!

Menin maanantaina Penrithiin kylppäriremontin viimeistelyä (ei muuten tullut valmiiksi vieläkään: siitä ehkä itkut joskus toiste) karkuun. Keswickistä sinne matkustaa dösällä noin tunnissa. Penrith on ennen muinoin ollut Cumbrian pääkaupunki.

Olen käynyt useita kertoja Penrithissä, mutta vasta nyt viimoisilla kerroilla olen alkanut suorastaan rakastaa tuota pikkukaupunkia. Kyseessä ei siten ole rakkaus ensisilmäyksellä, vaan hitaasti kypsyvä ihastuminen, jonka uskon vielä kasvavan. Olen nimittäin tutkinut alueen karttaa paremmin ja havaitsin, että siellä voi tehdä mukavan maaseutukävelyn eräälle kukkulalle. Siitä sitten erillinen postaus, kun saan sen tehtyä!

Koska olin juuri viime viikolla shopannut Workingtonissa, ei minulla varsinaisesti ollut mitään tarvetta shoppailla Penrithissä. Kirjat ovat poikkeus, koska niitä tykkään katsella ja etsiä mieluisia. Penrithissä on yksi varsinainen kirjakauppa (The Hedgehog Bookshop, postaus kirjablogissani) ja lukuisia chariteja (charity shop, kuva alla), joissa on vaihtelevasti myynnissä käytettyjä kirjoja.

Valitettavasti Penrithin keskustassa on todella paljon tyhjiä liiketiloja. Eräällä kauppakadulla yli puolet liiketiloista on tyhjillään ja siellä sun täällä keskustan alueella on muutenkin suuria liiketiloja tyhjinä ollut siitä lähtien kuin siellä ensimmäisen kerran kävin. Ei siis ole muutosta näköpiirissä.

Kaikesta huolimatta Penrith on kohtuullisen eloisa mesta ja siellä on paljon kivoja kujia ja arkkitehtuuria. Myös rupua esiintyy ja se tietysti minua kiinnostaa, vaikkakin tässä nyt sellainen surullinen piirre on, kun ovat keskellä kaupunkia rapistumassa.

 Nyt ei aukene ovet minulle eikä muille.

Oikeastaan innostuin maanantaina Penrithistä niin paljon, että aion tehdä sinne uuden reissun kunhan sää vähän lämpenee. Sitten teen sen maaseutukävelyn ja nuohoan kaikki kujat, joita en maanantaina jaksanut, koska olin pukenut liian vähän päälle ja palelin. En nähtävästi enää osaa pukeutua kaupunkiretkille, koska yleensä hillun kukkuloilla jolloin tarkenee melko kevyelläkin vaatetuksella, koska kiipeillessä pysyy hyvin lämpimänä. Sen sijaan rento käyskentely vaatisi hieman enemmän asustetta vielä.

Mene siis ihmeessä Penrithiin, mutta ilmoita ensin minulle niin tulen oppaaksi. Tiedän muun muassa kolmen maksuttoman vessan sijainnit. Penrithissä kun ei oikein voi ruikkia minne sattuu kuten vuorilla.

 Penrithistä kuuluu vielä!

Visit Lake District, Cumbria: Penrith

 


Comments

  1. On viehättävän näköinen paikka, erilaiset talot ja kujat viehättävät silmää.
    Kaupunkien keskustojen kuihtuminen on raivostuttavaa, taitaa olla aika globaali ilmiö. Rakennetaan elämysostoskeskuksia, jonne pitää suhata autolla, jos haluaa.
    Hyvä tietää, missä maksuttomat vessat ovat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penrithin tilanne on sikäli erilainen, ettei siinä lähellä varsinaisesti ole mitään muuta kuin peltoa ja tuppukyliä, joissa ei ole edes palveluja. Ei siis ole mitään muita kauppakeskittymiä läheisyydessä. Tosin ihmiset tilailee nykyään netistä lähes kaiken, joten sekin syö kivijalkakauppojen tuottoa.

      Penrith elää turismista, mutta Brexitin myötä kävi klassiset eli vaikea saada palvelualoille enää työvoimaa (työvoima on tullut Euroopasta, koska britit eivät halua tehdä sellaisia töitä), jatkuvat (ruuan) jakeluongelmat, siihen korona päälle ja kaikki sulut ja nyt täällä on lama.

      Mutta onneksi on maksuttomat vessat sentään!

      Delete

Post a Comment

Kivoihin kommentteihin vastaan, ikävät lähetän Helvettiin ja niihin vastaa jos jaksaa Saatana.