Kuuden miljoonan punnan kasa

 

Nyt kuulkaa ehta turistipostaus!

Heinäkuussa Lontoon riemukaaren eli Marble Archin kupeeseen avautui 25 metriä korkea kasa, Marble Arch Mound. Kasa koostuu lähinnä rakennustelineistä, jotka on verhoiltu ruoholla sun muulla rehulla. Siitä piti tulla turistirysä, mutta… noh, ei tullut.

Ennakkoon lippunsa (aikuiset £8) ostaneet valittivat, ettei kasa vastaa tietokoneella tehtyjä markkinointikuvia ja kokivat tulleensa petetyiksi. Rahat palautettiin ja ennakkoliput ostaneille tarjottiin ilmainen pääsy kasaan.

Kasa oli hetken kiinni, sitten se avattiin uudelleen 9.8. Pääsymaksu poistettiin kokonaan: aluksi elokuun loppuun, mutta syyskuussa ilmaisuutta päätettiin jatkaa koko kasan olemassaolon ajaksi eli ensi vuoden alkuun. Tyyris rahareikä kasa siis puretaan näillä näkymin 9.1.2022.

Pakkohan se oli tietysti itsekin mennä pällistelemään tuota hintavaa möykkyä, joka vaati projektista vastanneen apulaispuheenjohtajan eron. Varasin aikaslotin keskiviikolle kello 11:30 ja polkaisin matkaan.

Sää suosi polkijaa eikä kasan juurella ollut ruuhkaa. Nyt oli ihan mukava polkeakin, kun lähes kaikilta (ellei peräti kaikilta) matkanvarrella olevilta huoltoasemilta oli bensat loppu: ei siis ollut autoja tukkimassa liikennettä ja pyöräkaistoja. On ollut nimittäin hieman hazardia polkea viime päivinä, kun paniikkibensaa ostelevat autoilijat ovat tukkineet joka paikan jonotellessaan pääsyä huoltoasemille.

Esitin ilmaisen e-lippuni ja minut ohjattiin tarkastuspisteeseen (tsekattiin, ettei ole esim. pommia mukana). Kaikki kävi nopsaan, koska ei ollut jonoa. Ei muuta kuin kiipeämään!


En ehtinyt edes hengästyä, kun olin jo ylhäällä. Rinnettä katselin sillä silmällä, että sen olisi periaatteessa voinut nousta muualtakin kuin portaita pitkin. Juu, vuoripatikoija minussa aktivoitui ja silmäni alkoivat automaagisesti skannata potentiaalisia nousureittejä.

Ihan sympaattinen möykky, mutta en ihan heti olisi maksamassa sille nousemisesta kahdeksaa puntaa.

Kasa on yksisuuntainen eli sinne noustiin rinteessä olevia portaita pitkin ja alas kuljettiin kasan sisäkautta.

Alhaalla oli mahdollisuus poistua pienen valonäyttelyn kautta. Ihan komea, mutta...

 Maksaisinko kahdeksan puntaa tästä kasaelämyksestä, joka kesti noin vartin? Juu ei. 


Linkkejä:

Marble Arch Moundin kotisivu 

Juttu kasasta The Guardianissa

Annamari Sipilän kolumni kasasta Hesarissa


Comments

 1. Jos automaaginen ei ole kirjoitusvirhe niin onpahan todella hieno sana! Oikeasti! ihme möykyn ov at pykänneet, pakko ihmetellä yleensä niin siistejä juttuja keksiviä lontoolaisia, hieno kaupunki. Yksi muisto kun kahlasin syksyn lehdissä Hyde Parkissa, upea muisto!

  Vai ei bensaa ole, nyt saa kyllä-brexitistit sitä mitä eivät tajunneet tilaavansa vaikka etukäteen kerrottiin että näin käy. Luotettavan tiedonlähteiden polarisoituminen aiheuttaa tulevaisuudessa enemmän ja enemmän mutu -päätöksiä eli vituralleen tulee menemään moni muukin aisa kuin brexit.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh, ei ole kirjoitusvirhe vaan usein käyttämäni sana. :D Kasa ei ihan vastaa sitä, millainen siitä piti havainnekuvien mukaan tulla. Lisäksi sen piti maksaa huomattavasti vähemmän, joten siitä tuli sitten hintava fiasko.

   Bensaa olisi kaiketi riittänyt, elleivät autoilijat olisi alkaneet sitä paniikkiostaa. Jakeluketjuissa on ongelmia (Brexitistä johtuvan työvoimapulan takia), mutta jos ihmiset eivät olisi alkaneet hamstrata bensaa, tällaista kaaosta tuskin olisi tullut.

   Delete
  2. Kerros, tai siis teetkö ihan postauksen millainen se brexitin vaikutus on ollut ihan kadunmiehelle? Mistä uupelo, mikä tahmoo, mitä ihmiset kelaa jne... Silminnäkijätodistusta lukee mieluummin kuin virallisia höpötyksiä kapulakielellä.

   Delete
  3. En ole miettinyt postauksen tekemistä aiheesta, koska olen ajatellut ettei nämä periaatteessa edes kiinnosta ketään. :D Toisaalta tietyistä aiheeseen liittyvistä jutuista saa melko yksipuolisen ja jopa sensaationhakuisen kuvan. Ei täällä mitkään armeijan tankit kaduilla pyöri eikä kaupoista ole ruuat loppu. Tiettyjen elintarvikkeiden hinnat ovat kyllä nousseet ja tarjonta voi olla ajoittain ja paikallisesti niukempaa, mutta ei tänne olla nälkään kuolemassa.

   Hmm, ehkä pitäisi tehdä erillinen postaus.

   Delete
 2. Näyttää hienolta, ja melkein harmi että tuo kasa puretaan, sillä kivalta näyttää tuollainen vihreä kumpu tuolla,mutta en tajua miksi tuosta olisi pitänyt maksaa pääsylippu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onhan se periaatteessa ihan sympaattinen, mutta ei sovi ympäristöön. Lisäksi se on sen verran matala, etteivät näköalat ole kummoisia. Oxford Streetin puoleiselle rinteelle on istutettu puita niin korkealle, että ne blokkasivat osan näkymästä. Olisivat nyt edes istuttaneet ne alemmas :D

   Kasan toivottiin houkuttelevan shoppaajia takaisin Oxford Streetille eikä sen koskaan ollut siis tarkoitus olla kuin tilapäinen nähtävyys. Sen budjetti ylittyi massiivisesti eikä se näytä houkuttelevalta niin kuin havainnekuvissa. Siksi lipun ostaneille palautettiin rahat.

   Delete
 3. Hienot kuvat. Ilman niitä kasan olemus ei olisi minulle auennut.
  Onpa nerokas idea piilottaa rakennusjätteet kasaan, jonne pääsemiseksi olisi maksettava. En yhtään ihmettele, että Kasan päälle ja sisälle päässeet halusivat rahansa takaisin. Olen täällä uutisista seurannut näitä teidän bensajonoja. Pyörälle liikkuvalle on varmasti ihanaa, kun autoja on liikenteessä vähemmän. Mahtavaa lokakuuta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei sinne ole mitään piilotettu, vaan kasan runko on pykätty rakennustelineistä. Se on sitten verhoiltu nurmella ja kasveilla. Eli sisältä ontto feikkikukkula. Ja sen oli tarkoitus tosiaan maksaa vähemmän ja houkutella turisteja Oxford Streetille shoppaamaan. Se mikä näytti suunnitelmissa hyvältä, näyttääkin todellisuudessa melko kaamealta ja halvalta. Koska päämaksua kehdata periä (eipä sinne kukaan menisikään, jos maksaisi), se on ilmainen mikä tietenkin tarkoittaa että tappiota tuli ja tulee. Kauhea fiasko koko kukkula.

   Autoja ei ole sen vähempää liikenteessä bensatilanteen takia. Bensan loppuminen monilta asemilta on minulle pyöräilijän näkökulmasta ollut helpotus, koska bensaa jonottelevat autot eivät tuki muutenkin ahtaita katuja ja aiheuta lisäruuhkia ja vaaratilanteita, kun täytyy fillarilla pujotella autojen välissä. :D

   Delete
 4. No mutta, olemme ystäväni kanssa kenties tulossa marras-joulukuun vaihteessa Lontooseen (alunperin lentoliput taisivat olla elokuulle 2019, sitten vappuun 2020...), mehän voisimme tehdä turistit ja käydä katsomassa tuota :D Shoppailuosiota en lupaa, periaatteessa en tarvi mitään. No, ehkä joululahjoja voisi koittaa löytää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh, tuttu tarina tuo lentojen siirtyminen potenssiin sata. Sama juttu meillä Suomeen tulemisen kanssa.

   Kasa on melko keskeisellä paikalla eli jos tuolla suunnin liikkuu, niin äkkiäkös sen tsekkaa. Minulla meni vartti enkä pidellyt edes kiirettä :D

   Delete
 5. No onpahan melkoinen kasa. Mitähän tuosta osaisi edes sanoa. En tiedä! On kyllä ollut melkoinen neronleimaus...

  Mutta kiva kun sinä kävit kasalla, niin ei tarvitse itse lähteä ainakaan tuon takia Brittilään. ;-D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, sama kuin olisi heittänyt rahaa kaivoon. :D Kasan juurella olen käynyt jo toisenkin kerran - jokin siinä kiehtoo. On niin epäsopiva ympäristöönsä :D

   Delete
 6. Kuvasi antavat "vuoresta" kyllä melko hyvän käsityksen. Kun sisätila on vaikka millä mitalla, luulisi, että sinne voi järjestää, vaikka ja mitä esim. näyttelyitä, illuusioita sun muuta yleisön houkutinta. Ulkopuolelle olisi ollut mahdollista tehdä erilaisia ylösnousun variaatioita. Jyrkempiä portaita, loivia, sekä vaativampaa kiipeilyreittiä. Kuntoilijoita kiinnostaa kiipeäminen ja porrasjuoksu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kylläpä kestikin vastata, vaikka toki olen kommenttisi lukenut jo aikoja sitten. Mutta tuli arvaamaton tauko ja kasakin on nyt jo purettu. :D

   Delete

Post a Comment

Kiitos paljon kommentistasi! Pyrin vastaamaan kaikkiin kommentteihin, vaikka joskus vastaaminen voi hieman kestää.