Rumia(kin) taloja pällistelemässä

Britit eivät pääsääntöisesti halua asua kerrostalossa, ellei kyseessä ole hieman paremman väen kartanotyyppinen kompleksi, joita täällä kutsutaan mm. nimellä mansion.

Myös court voi kelvata, jos on ylellinen court kyseessä. Storey building on yleensä ”perinteinen” kerrostalo, ja sellaisessa asutaan lähinnä vain jos on pakko eli ei ole varaa asua muualla. Puhumattakaan kammottavista towereista (elleivät ole luxyry apartment buildingseja).

Tässä parit mansionit (kuvat otettu 25.4.)



Teenkin jossain vaiheessa erillisen postauksen asuintalotyypeistä, koska eipä minulla tässä juuri muutakaan tekemistä ole. Siihen liittyen voinkin tehdä kuvausretkiä paikkoihin, joissa en yleensä käy ja yrittää katsella maisemia eri silmin muutenkin. Toki nämä kattavat nyt vain tätä meidän asuinalueen lähitienoota, koska reviirin määrittelee jalat ja tarve päästä vessaan.

Ulkoiluista on tullut minulle henkireikä ja pelastusrengas. Minua ei vaivaa yksinäisyys tai sosiaalisen kanssakäymisen olemattomuus, vaan nimenomaan kaikki rajoitukset ja vapauden menettäminen. Tietenkin ymmärrän, miksi näin nyt on ja noudatan sääntöjä, mutta kyllä se silti suoraan sanottuna ahdistaa.

Koronatilannelätinä alkaa

Alla olevassa kuvassa on hautausmaa, jonka poikki usein oikaiksen. Kuvan otin 23.4. En ole ikinä nähnyt siellä noin paljon sorakasoja, joiklla täytetään hautakuoppia. Hyvä jos yhden kasan näkee kerran kuussa.


Tilanne täällä on kammottava. Lähentelemme Italian lukuja kuolleisuudessa, sekä määrällisesti että suhteutettuna väkilukuun (tilastoista kiinnostuneet voivat seurailla niitä täältä). Ensi torstaina ystävämme Boris ilmoittaa mahdollisista jatkosuunnitelmista eli aletaanko lock downia asteittain purkaa ja jos kyllä, miten. Selvää on, että tämän viruksen kanssa elellään vielä kauan ja se vaikuttaa kaikkien ihmisten elämään täällä vielä pitkän aikaa.

Riippuen mihin tämä tilanne tästä kehittyy, voipi olla aika pohdiskella elämänlaatuun liittyviä kysymyksiä. Niitä on hieman tullut jo mietittyäkin ja puntaroitua, palloteltua eri vaihtoehtoja. Mutta niistä joskus toiste. Ei tässä kiirettä ole.

Koronatilannelätinä päättyy

Olen vaihteluhaluinen ihminen enkä jaksa katsella samoja tienoita koko ajan. Siksipä olen alkanut nuohota sellaisia lähitienoita, joissa en ole käynyt. Lauantaina tehtiin viikonloppuiseen tapaan tutkimusmatka yhdessä miehen kanssa (viikolla hoitelen liikkumiset yksinäni) Hamin asuinkortteleihin. En siellä ikinä hengaile (toki olen dösällä ajanut ohi jne. mutta en ole tonkinut sivukatuja), koska ei minulla ole ollut sinne mitään asiaa.

Hamiin kuljimme laajan vierhalueen kautta. Tuolla puskissa olen harvakseltaan käyskennellyt, mutta koska minulla ei sinnekään ole pääsääntöisesti asiaa, tuntui paikka ihastuttavan raikkaalta. Jostain syystä tuli mieleeni Suomi.


Samoin tuli mieleeni Suomi tästä erityisen rumasta kerrostalosta ja koivusta. Koivuja on täällä aika harvakseltaan ja siksi koivun näkeminen tuo minulle herkästi Suomen mieleen.


Lisää rumia taloja. Kauneus ja rumuus toki ovat mielipideasioita, mutta minun silmääni nämä eivät miellytä.


Minun makuuni melko ankea asuinalue, en haluaisi tuolla asua. Tämä on kuitenkin siistiä verrattuna joihinkin alueisiin eli nämä eivät suinkaan ole pahimmasta päästä.


Nämäkin lienevät ns. affordable flatteja. Richmondin kuntaa on kritisoitu siitä, ettei tänne rakenneta riittävästi edullisia asuntoja, vaan haluttaisiin vain rakentaa luxusta.


Ominaista on, että asuinalueen ilmeet vaihtelevat runsaastikin, ja jo pari korttelia kävelemällä tuntuu kuin kävelisi useassa eri maailmassa. Kerrostalot loppuvat, katu vaihtuu ja kas!



Pubi löytyy lähes joka paikasta. Nyt nekin tietysti ovat kiinni. Talousnäkyvät on monelle melko surulliset. Pubit tuskin ovat aukeamassa ihan pian, joten britit joutuvat ryyppäämään after workinsa(kin) etänä.


Off licence (kutsun niitä offareiksi) tarkoittaa, että paikassa saa myydä viinaa mutta ei anniskella sitä. Offareita on joka paikassa: ovat vähän kuin R-kioskeja paitsi että ovat usein yksityisiä ja niistä saa tiukkaa viinaa myös.


Ham Common on laaja viheralue, jonka ohi olen dösällä kurvaillut useasti. Päätie kulkee alueen toisessa päässä ja tämä puoli on jäänyt minulta ihan pimentoon. En siis tiennyt, että siellä on tällainen söpö lampi!


Tässä talo makuuni!


Comments

  1. Monipuolista rakennuskantaa. Ja niin vehreää ja vihreää!
    Se hyvä puoli koronassa on, että kuljet uusissa paikoissa, jonne ei askel ole ennen vienyt.

    Tuo koivu ja kerrostalo voisi todellakin hyvin olla Suomesta, kotoisan näköistä. Täällä eivät kerrostalolähiöt mitenkään pistä silmään, on niin tottunut niihin.

    Pääsisipä terasille juomaan yhden oluen!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllähän minä kuljen uusissa paikoissa ilman koronaakin, ne ovat vain kauempana kotinurkkia. Nyt nuohotaan näitä nurkkia, kun ei muuta voi. En edelleenkään osaa nähdä koronassa sinänsä mitään hyvää, kun kuolleita on kohta 29 000. Olen todella iloinen, että Suomessa on tilanne aika hyvin hallussa – eipähän tarvitse niin kovasti olla huolissaan läheisistä <3

      Minun silmääni nämä kerrostalot ovat suorastaan eksoottisia, kun niitä ei niin paljon meidän asuinalueella ole. :D Tänne on taas luvattu monta lämmintä ja aurinkoista päivää, niin kyllä olisi tosiaan mukava istahtaa terassille. Tosin en jaksa haikailla senkään perään, kun tiedän ettei sitä tapahdu aikoihin.

      Delete
  2. Meillä ei ole läheskään noin vihreää vielä, ihana lampi ja charmikkaita taloja. Suomessahan on tuota koleaa kanttikertaakantti-tyyliä riittämiin. Kun pääsee ulos, ahdistus vähän helpottaa. Tänään pihalla 3,5 tuntia - jippii. Eiköhän illalla nukuta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juu, minun Alppilan majapaikkani on sellainen ruma pitkulainen laatikko, joka sekin tosin näyttää eksoottiselta, kun sitä niin harvoin näkee :D

      Liikkuminen ulkona tosiaan reuntouttaa ja hellii mieltä. <3

      Delete
  3. Siellä on kevät jo pitkällä. Olette ottaneet kaiken irti tilanteesta ja tutkineet lähinurkkia tavallista perusteellisemmin. Joskus on niin tottunut asuinympäristöönsä, ettei kiinnitä siihen enää huomiota.
    Siellä talot/kadut ovat paljon moni-ilmeisempiä kuin koti-Suomessa. Jos valita saa, asun mieluummin, missä hyvänsä kuin laatikon muotoisessa kerrostalossa. Niitä kyllä riittää meilläkin.
    Mukavaa illan jatkoa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täällä tuntuu joinakin päivinä jo ihan kesältä, useimmiten tarkenee t-paidalla tai pitkähihaisella. Kun ei voi muualle mennä, niin lähitienoot on otettava syyniin. Silmä tosiaan tottuu ja paikallisesta tulee arkista. Minun silmiini Suomi näyttää nyt jännittävältä ja eksoottiselta. :D

      Turvallista viikkoa! <3

      Delete
  4. Kiva, kiva, asuintalotyyppipostaus kuulostaa tosi kiinnostavalta! Peukku sille!

    Muakin ahdisti aluksi ihan hirveästi nimeomaan vapauden menetys, vaikka ymmärsin toki syyt. Mutta se, että ymmärtää asian järjellä, ei aina merkitse sitä, että asian voisi hyväksyä... Nyttemmin en ole oikein ehtinyt edes ajatella rajoituksia, kun on ollut pakko vaan mennä eteenpäin muuton ja muiden kanssa ja teeskennellä, että elämä on ihan normaalia.

    Tosi mielenkiintoinen kierros tämäkin! Perhana, tässähän alkaa tuntua suorastaan siltä, että pitäisi päästä Brittilään. :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä minä ymmärrän ja hyväksyinkin nämä syyt. Ei nyt ihan hirveästi edes tekisi mieli minnekään mennä eikä mikään ole aukikaan. Lontoossa saisi nyt matkustaa dösässä maksutta tartuntojen välttämiseksi. Kuski on eristetty ja täällä dösässä on kortinvilautuslaite vain kuskin ”ajokopin” kupeessa. Tosin painotetaan, että julkisia saa käyttää vain työmatkalaiset eli ne, jotka eivät voi etätöitä tehdä. Kukaanhan ei sitäkään valvo, joten periaatteessa voisi matkustella, mutta enpä viitsi.

      Täällä on vaikea teeskennellä elämän olevan normaalia, kun rajoituksia on hieman enemmän kuin esim. Suomessa. Tänne ei varmaan turisteilla ole asiaa piiiitkään aikaan. Voipi olla, että jopa jokin karanteenisysteemi tulee käyttöön matkustajille, mikä tietysti tarkoittaa sitä, ettei tänne kannata edes tulla. :D

      Delete
  5. Teillä on kyllä siellä niin upeat kävelymaastot, ja paljon mielenkiintoista nähtävää,myös korona-aikana. Vähän tosiaankin ankean näköisiä tai tylsän näköisiä nuo muutamat talot, mutta muuten kauniita taloja. Mun äidin englantilaisella sulhasella oli oma talo Lontoon alueella, en nyt millään muista missä siellä se oli, ja hänellä oli oma puutarha josta aina kertoi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juu, täkäläinen arkkitehtuuri miellyttää kyllä minunkin silmääni, vaikka siihenkin turtuu kun siitä tulee arkista. Nuo kerrostalot ja kyseinen asuinalue ovat ns. keskitasoa eli eivät sieltä rumimmasta päästä. Vielä rumempiakin löytyy :D

      Täällä onkin paljon pieniä taloja ja rivitaloja, joissa on omat pihat. Briteille on tärkeää, että olisi edes se pieni oma viherpläntti. Ymmärrän siis äitisi englantilaista sulhasta :)

      Delete
  6. Voiko sanoa jo, että kevät on muuttunut kesäksi? On ainakin niin vihreää ja kukkivia puita. Kerrostalot on samaan malliin kutakuinkin, miten suomessakin, mutta vanhemmat rakennukset on kauniita, varsinkin alimman kuvan, vaikka sitä verhoaakin upea puutarha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei kai vielä virallisesti voi sanoa, että on kesä vaikka suomalaiseen makuun nämä säät kyllä ovat jo aivan kesäiset. Tosin aika isoja lämpötilavaihteluita vielä esiintyy.

      Minulle tuo kuvan kerrostaloalue oli jokseenkin eksoottinen kokemus, koska harvemmin tuollaisilla asuinalueilla hengailen (kun ei tosiaan ole yleensä mitään asiaa niihin mennä). Nyt on tietty siinä mielessä ihan jännä tutkailla lähitienoita ja vielä riittää tukittavaa.

      Delete

Post a Comment

Kivoihin kommentteihin vastaan, ikävät lähetän Helvettiin ja niihin vastaa jos jaksaa Saatana.