Memo: asunnon ostaminen

Derwentwater, paatilla pääsee toiselle rannalle.

Koska asunnon ostaminen ja muutto ovat nyt tapetilla, niistä tulee jauhettua jonkin verran. Haluan nyt dokumentoida joitakin asioita itselleni muistiin, koska jälkeenpäin asiat unohtuvat niin nopeasti ja suhde niihin muuttuu, kun niistä tulee arkisia.

Tiedossa siis kuivakka postaus, joka sisältää lähinnä asunnon ostamiseen liittyviä käytännön asioita. Jos ei lätinät kiinnosta, niin voi katsella vain kuvat, jotka ovat viime reissulta. Kaikki nuo paikat (plus paljon muuta) ovat käden ulottuvilla, kunhan muutto joskus toteutuu!

Derwentwater, Keswick sijaitsee sen toisessa päässä (kuvasta oikealle).

Täällä on kämpän ostaminen tosiaan melkoisen byrokraattinen puhde. Samoja asioita pitää todistella moneen eri paikkaan: ei ihme, että prosessi voi kestää kauan. Meillä tämä hankintavaiheen alku sujui todella joutuisaan, mutta nyt homma taas jumittaa kun pitää haalia kaikenlaisia lippusia ja lappusia. Ei ole vaikeaa, mutta aikaavievää ja helvetin kuivakkaa hommaa.

Asianajajamme, olkoon hän vaikka James nimeltään, osoittautui oikein tehokkaaksi ja päteväksi. Alun tahmaisuus johtui ilmeisesti siitä, että viestiketju oli jossain vaiheessa katkennut (ei ollut saanut mailiamme, hmmmm). Nyt on kuitenkin toimeksiantosopimus tehty ja eka laskukin tulossa.

Lisäksi on jaettu yhteistiedot kaikkien asiaan kuuluvien osapuolten kanssa, mikä käsittää myyjät, ostajat ja molempien asianajajat ja välitysfirman. Pääasiassa esim. me emme ostajan roolissa ole tekemisissä kuin oman asianajajamme ja välittäjän kanssa. Kämppä on nyt myös otettu pois markkinoilta, mikä on iso helpotus ja osoittaa, että myyjät ovat tosissaan (pelkona oli, että joku tulee tekemään väliin paremman tarjouksen ja sotkemaan koko prosessin).

Derwentwaterin voi kiertää ja se on oikein idyllinen ja helppo lenkki.

Lainan ottaminen ei sujunut niin kuin oletimme, vaan päädyimme palkkaamaan Mortgage Brokerin. Pankkimme (HSBC) ei nimittäin anna lainaa, jos on ”liikaa” omistuksia (Suomessa on pari puolikasta kiinteistöä: en aio avata näitä enempää blogissani). Hakemamme laina ei ole suuri, joten siitä ei ole kyse. Meillä ei myöskään ole ennestään yhtään velkaa.

Lainan saanee jostain toisesta pankista ja Mortgage Broakerin tehtävä on selvittää mistä pankeista ja millä ehdoin: sitten vain valitsemme mieleisemme diilin. Maksamme Broakerille ainoastaan siinä tapauksessa, että diili saadaan tehtyä. Broakerin käyttäminen on ihan yleistä täällä, joten ei mitään ihmeellistä tässä. Yksi lisäkulu vain muiden joukkoon, mikä tietysti ärsyttää. Toisaalta säästyy aikaa ja vaivaa itseltä.

Nautiskelua ylämaailmassa

Mainitsin aiemmin, että kämpän löytäminen Järviltä on vaikeaa. Se johtuu siitä, ettei siellä juuri ole tarjontaa ja suurin osa myytävistä ja vuokrattavistakin asunnoista ei päädy koskaan julkiseen markkinointiin. Pienet piirit, toveri myy toiselle.

Lisäksi osassa myytävistä asunnoista on klausuuleja, jotka suosivat paikallisia. Yleensä kyseessä on ehto, että pitää olla asunut esimerkiksi kolme vuotta Järvillä ennen kuin voi asua kys. asunnossa. Ostaa siis periaatteessa voi, mutta ei välttämättä saa itse asua ostamassaan kämpässä. Näiden kanssa pitää olla tarkkana, ettei käy hullusti. Itse sinänsä pidän tuollaisia klausuuleja hyvänä asiana, kunhan niitä ei ole joka kämpässä.

Sen sijaan kieltäisin huoneistojen käyttämisen holiday flatteina: rikkaat sijoittajat ostavat huoneistoja Järviltä ja vuokraavat niitä kiskurihinnoin lomakämpiksi. Toisin sanoen kyseiset kämpät seisovat suurimman osan vuodesta tyhjillään, kun sijoittaja käärii hillot asuntopulaisella asueella. Joissakin asunnoissa on klausuuli, joka estää kämpän käyttämisen holiday flattina. Mielestäni kaikkiin asuinalueella oleviin asuntoihin pitäisi tämä klausuuli lisätä. 

Pääsee myös kiipeilemään, mikä on ihan parasta!

Ei hassummat maisemat. Tässä matkalla nousemassa Robinsonille.

Comments

  1. Hyvä, että hommat etenevät. Ihan mielenkiintoista lukea paikallisista systeemeistä asunnon oston suhteen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nyt hommelit taas seisoo, kun pitää odotella papereita sun muita. Mutta onpahan aikaa "konmarittaa". Kohta ei ole mitään jäljellä, hoho :D

      Delete
  2. Mahtavat ulkoilumaisemat!
    Aika kiemuraiselta vaikuttaa kodin osto .

    ReplyDelete
    Replies
    1. No on, minulla on jo kauhea ikävä takaisin Järville! Toivon, että tämä prosessi saataisiin äkkiä vietyä loppuun ja pääsisimme muuttamaan. Tämä vältilassa oleminen on rasittavaa.

      Delete
  3. Hienoa että olette jo noin pitkällä asunnon suhteen, ja tsemppejä kaikkeen siihen liittyvään byrokratiaan ym ym. Ihan huikeat maisemat kyllä tuolla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos! Vaikka tämä prosessi saatiin käyntiin vasta pari viikkoa sitten, tuntuu kuin tätä olisi kestänyt jo ikuisuuden :D Kertonee paljon omasta kärsimättömyydestäni myös. :P

      Delete
  4. Kiinnostavaa lukea, miten muualla. Olen aina luullut, että meillä Suomessa asuntokauppojen hoitamiseen vaaditaan paljon aikaa ja eri portaita ennen kuin asiat etenevät. Mutta teillähän se niin onkin. Noiden maisemien tähden kannatta vähän odottaakin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suomessa on huomattavasti vähemmän byrokratiaa. Toki tähän voi vaikuttaa sekin, ettei olla kansalaisia. Tosin se vaikuttaa vain niin, että pitää olla pari paperia enemmän kuin natiiveilla :D

      Delete
  5. Tervehdys kaukaa, aikojen takaa! Onnea ja iloa muuttoon kaiken maailman papereiden ja järjestelyjen takia. Huimissa mausemissa olette!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onpa ihana kuulla sinusta! <3 Kovasti olisi haluja jo päästä muuttamaan, mutta hidasta on.

      Delete

Post a Comment

Kivoihin kommentteihin vastaan, ikävät lähetän Helvettiin ja niihin vastaa jos jaksaa Saatana.