Raivokasta homeenpoistoa illan ratoksi

Ei kohta enää tarkene mennä suihkuun, nyyh.

Keskiviikko 6.11.

Puhelin soi iltasella puoli kahdeksan maissa. Kuka kehtaa soittaa siihen aikaan! Arvasin kyllä soittajan heti, sillä välittäjällämme* on tapana soittaa nimenomaan iltaisin.

Olin aamulla lähettänyt Välittämöön** mailia liittyen vessan kuumailmapuhaltimeen (tärkeä laite: imee kosteutta ja lämmittää), joka on ollut rikki reilun vuoden. Asiaa tutkittiin silloin vuosi sitten ja todettiin, että paskana on ja uusi laitetaan tilalle.

Sen jälkeen ei luonnollisesti ole mitään tapahtunut. Osittain saan syyttää itseäni, koska en tuolloin jaksanut pommittaa Välittämöä.

Täällä asioiden hoituminen on joskus uskomattoman hidasta ja vaikeaa. Tein kuvitteellisen mutta totuutta hivelevän “työvaihelistan”, joka sopii monenlaiseen asiaan.


1. Joku tulee katsomaan ja mahdollisesti koskettaa asiaa, joka on mahdollisesti rikki tai ei muuten vain toimi.

1a) toinen käyntikerta, jossa joku koskettaa asiaa jos ensimmäisellä kerralla ei syystä tai toisesta voitu koskettaa, vaan ainoastaan katsoa.

2. Lisää porukkaa tulee asiaa katsomaan ja ehkä koskettamaan. Mietitään asian korjaamista, mutta ei ole tarvittavia työvälineitä ja/tai osia mukana.

3. Tullaan kamojen kanssa korjausaikeissa, mutta jokin osa puuttuu ja se pitää tilata esimerkiksi Kiinasta.

4. Tullaan osan kanssa korjaamaan ja mahdollisesti saadaan korjattua.

Aikaa tähän kaikkeen säätämiseen tuhraantuu parhaimmillaan/pahimmillaan useampi kuukausi.

5. Tai sitten kukaan ei koskaan tule ja vehje saa olla paskana.



Viime marraskuussa käytiin läpi vaiheet 1 ja 2 ja lopulta juututtiin vaiheeseen 5.

Vaihe 1 meni tosin osittain pieleen, koska luulivat että suihkussa (meillä on sähkösuihku, ovat yleisiä täällä) on vikaa. En tiedä, miten ovat onnistuneet sekoittamaan suihkun ja puhaltimen (molemmat toki sähkölaitteita...), mutta ehkä en haluakaan tietää.

Kakkosvaihe (2) meni kutakuinkin niin, että todettiin puhaltimen olevan tuusannuuskana ja tulee halvemmaksi vaihtaa kuin korjata. Asia kuulemma vietiin eteenpäin.

Siitä lähtien olemme jumittaneet vaiheessa 5. Syytän tosiaan hieman itseäni, koska en jaksanut aktiivisesti vinkua asiasta. Sitten tuli kevät, sää lämpeni ja linnut lauloivat eikä puhaltimelle silloin ole käyttöä. Annoin asian haipua pois mielestäni.


Mutta NYT ON TAAS TALVI TULOSSA ja suihkuhetket melko jäätäviä ilman puhallinta. Pakko kaivaa asia esille. Ja kukas se sieltä soitti ja mihin liittyen? Ei, väärin arvattu. Ei mitään tekemistä puhaltimen kanssa, vaan tupatarkastuksesta*** halusi Välittäjä sopia.

Arvasin, että tämä homma menee näin sillä vuotuinen tupatarkastus oli jo myöhässä. Olin sitä odotellut ja siksi lykännyt puhaltimesta valittamista. Vaan koska mitään ei kuulunut, tongin maileista vuoden takaisen puhallinkirjeenvaihdon ja tiedustelin onko asialle kenties tapahtumassa jotain.

Puhelin siis soi, prrrr. Mies vastaa. Kuulen keskustelun läpi, vaikka se ei ole kaiuttimessa. Välittäjämme, olkoon hän nimeltään Emma, kyselee passaisiko tulla tupatarkastamaan. Mies sanoo toki ja sopii ajan heti seuraavalle päivälle eli torstaille. Revin hiuksiani naama rusinalla ja yritän elehtiä ei helvetissä tule kukaan huomenna tänne ydinsodan jäljiltä räjähtäneelle tantereelle! Dramaattinen elekieleni kuitataan villaisella ja aika sovitaan torstaille aamupäiväksi.

Kiihdyn enkä voi enää keskittyä lukemiseen. Ajattelen hometta**** ammeen silikonisaumoissa, kalkkitahroja lavuaarissa. On pitänyt huolehtia niistä jo pitkään, mutta en ole “ehtinyt” eli ei ole huvittanut eli olen ajatellut hoitavani asian sitten huomenna. Huomisia on kulunut tässä välissä aika monta.

Kirja nurkkaan ja homeenpoistoon. Kalkkijäämien putsaaminen on työläämpää. Tiedän, ettei kämpän tarvitse olla mikään kiiltokuva tupatarkastuksissa ja Emma tulee itse ja olemme tuttuja muutenkin. Mutta kyllä pahimmat roippeet on siistittävä.

Tavaraa sun muuta lojuu muutenkin nyt siellä sun täällä, koska minulla on “sisustusideointi” vaiheessa (ollut jo aika kauan, kröhm) ja kaikki muut tekosyyt. Puhdasta kuitenkin on, koska imuroin säännöllisesti jne.

En tykkää vieraista. Ystävä olisi eri asia, sellaiselle ovi on (melkein) aina auki (ei tosin ole ystäviä täällä). Mutta tupatarkastus. En vain voi sietää niitä, joten suunnitelmani oli jälleen kerran haihtua maisemista siksi aikaa (mies on paikalla, koska hän ei ole oikukas kuumakalle niin kuin minä).

Pakenin paikalta viime vuonnakin, mutta silloin Emma oli noin neljä tuntia myöhässä ja pamahdin paikalle kesken tarkastuksen. Emmalla on italialaisia sukujuuria ja pidän hänestä. Mutta minulla on suomalaiset sukujuuret enkä pidä aikataulusta lipsumisesta.

Miten kävi tänä vuonna? Minne menin tarkastuksen ajaksi vai ehdinkö edes pois alta? Entä vessan kuumailmapuhallin? Sen kerron seuraavassa postauksessa.


Kootut selitykset:


*Välittäjä on kiinteistönvälitysfirmassa töissä. Emma on meille tutuin, koska hänen kanssaan asioimme taannoin kämppää etsiessä ja päädyimme silloin siis muuttamaan tänne.

**Kiinteistönvälitysfirma, joka myy ja välittää asuntoja, tarvittaessa myös manageroi (eli isännöi) niitä. Meidän kämppämme manageroinnin hoitaa välitysfirma Chancellors. Kämpän omistaa vakavavarainen firma, joka siis kunnostaa ja vuokraa asuntoja.

***Tupatarkastus eli virallisesti annual inspection on tarkastus, jossa vuokranantaja tai hänen edustajansa tsekkaa, että kämpässä on kaikki kunnossa (tämä ei ole vuokranantajalle pakollinen, tietenkään). Sen sanotaan olevan vuokralaisten etu ja silloin on mahdollisuus mainita mahdollisista ongelmista kämpässä (ja toki saa ja pitääkin ottaa yhteyttä, jos jotain menee rikki) jne. Oikeasti luulen, että tarkastuksen tarkoitus on tsekata, ettei vuokralainen pistä kämppää ns. lunastukseen tai muuten kohtele kaltoin. Ihan ymmärrettävä tarkastus siis.

****Mustan homeen ilmestyminen vessaan ja nimenomaan suihkutilojen silikonisaumoihin on aika yleistä täällä. Meillä oli mustaa hometta (ja muutakin hometta kyllä, mutta se on jo ihan toinen tarina) edellisessä kämpässä ja sitä muodostuu täälläkin ammeen saumoihin. Se ei ole haitallista muuta kuin kosmeettisessa mielessä. Siihen on täällä olemassa aineet ja kikat, miten sen saa pois. En käy niitä tässä kertomaan, koska ketä kiinnostaa. Ei ketään.

Comments

  1. Voi ei... En tiennytkään, että sielläkin asiat etenevät noin hitaasti ja nihkeästi. Ihan olisi luullut, että lähinnä jossain etelän mailla on sellaista. No, aina oppii uutta. Harmillista teille. Toivottavasti saatte lämpöasiat pian kondikseen ja selviätte tupatarkastuksestakin ilman pahempia traumoja!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä Suomessa hommelit sujuvat (ainakin silloin kymmenen vuotta sitten) melko sutjakkaasti eikä tarvinnut kauheasti perään soitella. Täällä saa suunnilleen joka asiasta vinkua ja tehokkuus on luokkaa… noh, mitä on :D

      Tähän on kyllä jo niin tottunut, että en jaksa kauheasti pillastua. Lähinnä rasittaa, mutta kaikkeen tosiaan tottuu. Hyvin saa huumoria väännettyä näistä, jos ei muuta keksi :D

      Delete
  2. Jessus, arkikin voi olla todellista seikkailua...eh...

    Miten joku voi myöhästyä sovitusta tapaamisesta neljä tuntia???? Suomalainen ei ymmärrä.

    Jään odottamaan jatkoa tähän kurimukseen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Arki on toisinaan yhtä suurta seikkailua ja oikeastaan se on aika ihanaa – siis silloin, kun se on oma valinta. :D

      Emma on varsin taitava myöhästelyssä. Tunti tai neljä, who cares! Mies ei enää välitä, minä taas en voi kestää (koska en tykkää, kun "tuntematon" tulee kotiimme) ja on pakko haihtua maisemista ihan oman mielenrauhani takia.

      Delete
  3. Tätä oli hauska lukea. Mutta elää tuota vitkuttelua .......
    Toivottavasti teillä on pian toimiva puhallin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täällä täytyy usein itse olla aktiivinen, jos haluaa asioiden hoituvan. Aina ei vaan jaksa. Kävin tänään suihkussa ja oli kova ikävä puhallinta, joten vinkumistarmoa minulta ei nyt puutu. :D

      Delete
  4. Hyvin ymmärrän, jos hermo menee. Mulla on tapana luisua paikalta vähemmästäkin. :-) Mielenkiinnolla jään odottelemaan, miten asian kanssa kävi.

    Täällä etelän maissa tuo musta home on muuten myös tosi yleistä. Yleisimmin sitä tulee suihkukaapin liukuoven alareunaan. Mä olen jynssäillyt sitä milloin milläkin, mutta en ole koskaan saanut sitä kokonaan pois. Enkä ole tiennyt sitäkään, että se on vaaratonta (en ole jaksanut googlettaa - itsesuojeluvaisto kai). Kiva tietää!

    Tuo lintujen laulu -kuva osui meikäläisen nauruhermoon ihan totaalisesti. Mikä oivallus. :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, sinulla sama siis. Parempi pysytellä poissa, jos tietää ettei oma pää syystä tai toisesta kestä. Täällä on kaikenlaisia vuotuisia pakollisia tarkastuksia (mm. kaasu-, sähkö- ja palotarkastukset), joten niiden kanssa on joskus pää hajoilemassa ja pyrin olemaan muualla niidenkin aikana mikäli mahdollista. :D

      Jos se on tätä samaa mustaa hometta (on nimittäin olemassa muutakin mustaa hometta, joka on myrkyllistä: mutta siis tämä vaaraton home tulee vain ja ainoastaan kylppäriin – sitten voi huolestua jos sellaista alkaa näkyä muualla kämpässä), niin se ei jynssäämällä lähde. Pitää olla sen poistamiseen tarkoitettu aine (itse suihkutan ainetta silikonisaumoihin, joissa sitä hometta on ja sitten peittelen talous- tai vessapaperilla ja jätän sinne muhinoimaan. Enin home on poissa, kun paperit ottaa pois - toistan käsittelyn niin usein kun tarve ja jos jaksan).

      Tässä välissä menin itse googlettamaan (sitä hometta) ja hmm… tietenkään en voi olla varma onko se kylppärihome vaaratonta, mutta olen optimisti ja oletan että on. Laitan tähän alle linkin, lue jos uskallat :D

      https://www.bobvila.com/articles/black-mold-in-bathroom/

      Delete
    2. Kiitos linkistä! Luen sen heti tämän jälkeen... tai ainakin katson, mihin suuntaan juttu lähtee menemään. ;-D

      Delete
    3. Olen kyllä melko varma, että se home on ihan vaaratonta. Jos sitä tosiaan on vain kylppärissä eikä se haise :D

      Delete
  5. Urgggh, hermot menee tuollaisessa. Mulla tulee kylppärin ammeen ja pesualtaan reunoille mustaa hometta, sitä vaaratonta siis, jota saan olla vähän väliä putsaamassa. Ja vaikka pidän kylppärin ikkunaa auki, sen jälkeen kun yläkerrasta vuoti vettä vessan ja kylppärin seinän väliin...Mulla on sellaista spraytä jolla ne mustat reunat saa aika hyvin jynssättyä vanhalla hammasharjalla.

    ReplyDelete
    Replies



    1. Siellä sitä samaista hometta! Itse olen ajatellut, että tämä on vain brittikylppäreiden ominaisuus :D Mutta tosiaan, melko loogista että tuota hometta esiintyy kosteamman ilmaston maissa. Täällä ei tarkene ikkunaa (eikä tuuletusräppänää) pitää talvisin auki (tiivisteet on niin huonot, että ilma kiertää silti), kesällä sitten toki. Siksi se puhallin olisi hyvä olla toiminnassa, koska se imee myös kosteutta. Mielestäni tuota mustaa hometta oli tullut huomattavasti enemmän vuodessa kuin yleensä. Meillä siis yleensä riittää, että kerran vuodessa putsaa, mutta nyt oli hometta aika ällön paljon jo.

      Delete

Post a Comment

Kivoihin kommentteihin vastaan, ikävät lähetän Helvettiin ja niihin vastaa jos jaksaa Saatana.