Kuninkaallinen turistikierros

Pahamaineisen Oxfrod Streetin kupeessa viime lauantaina.

Turismin vaikutuksen katukuvaan huomaa parhaiten vasta kun turisteja ei ole. Tämä on nähty muun muassa Venetsiassa. Se näkyy myös Lontoon turistimestoilla (ja oikeastaan missä vain Lontoossa), jonne tulee fillaroitua yhä useammin, koska siellä on melko rauhallista.

Liikenne on maltillista, paikoin jopa olematonta.


Ihmisiäkään ei ole riesaksi asti.

Taustalla Westminster Abbey.


Vaan kukas se siinä istua jököttää!

Prinssi Albert


Albertin muistomerkkiä (joka sijaitsee Kensington Gardensissa) saa harvemmin yksin pällistellä. Itse kävin sitä mulkoilemassa tiistaina. Prinssi Albert oli kuningatar Victorian puoliso. Albert kuoli lavantautiin 1861 ollessaan 42-vuotias. Victoria oli surun murtama ja pukeutui mustaan koko loppuelämänsä.



Muistomerkki paljastettiin heinäkuussa 1872. Kiinnostuneet voivat lukea lisää vaikkapa Wikipediasta.

Royal Albert Hall

Albertin muistomerkki sijaitsee Royal Albert Hallia vastapäätä. Eikös olekin autiota! Pakko sanoa, että jos jotain hyvää tästä Koronasta haluaa löytää, niin tällainen introvertti ihmisten karttelija nauttii suunnattomasti.



Seuraan muuten Victoriasta tehtyä sarjaa, tosin en ole varma olenko kolmatta kautta nähnyt. Tuppaa helposti unohtumaan nämä sarjat. Seuraan myös The Crownia, siitä pidän todella paljon. Tänä vuonna pitäisi vissiin tulla neljäs kausi.


Kensington Palacen edessä komeilee sitten itse kuningatar Victoria. Patsaan on veistänyt Victorian neljäs tytär prinsessa Louise.


Prinsessa Dianaa muistetaan edelleen palatsin porttiin kiinnitetyin kirjein ja kuvin. Diana olisi täyttänyt heinäkuussa (1.7.) 59 vuotta.

Olen lukenut yhden Dianasta kertovan kirjan (Kate Snell: Diana - prinsessan viimeinen rakkaus) ja kirjoittanut siitä kirjablogiini. Postauksessa avaan myös suhdettani kuninkaallisiin eli jos kiinnostaa, niin sieltä voipi lukea.


Kensington Gardensissa sijaitsee myös Italian Gardens, jonne menin oikeastaan siksi että siinä kupeessa on vessa. Nyt on julkisia vessoja siis jo avattu, joten ei tarvitse näännyttää itseään retkillä. Nautiskelin c-vitamiinipitoisen evään ja lisäraudan (joo, olen taas rautakuurilla), ottelin parit kuvat ja jatkoin matkaa.

Italian Gardens


Huomenna täällä astuu voimaan maskipakko sisätiloissa (eli kaupoissa jne.) asioidessa. Täällä tartuntaluvut ovat laskeneet, mutta tuntuvat jääneen jumittamaan eli eivät oikein laske riittävästi. Ihmisiä valitettavasti myös kuolee edelleen enemmän kuin tarpeeksi.


Täällä ei paluuta entiseen ole, vaan normaali on jatkossa jotain ihan muuta kuin se ennen oli. Syksylle veikataan toista aaltoa, kenties jo aiemminkin kun ei tätä edellistäkään oikein saada pois. Toiveikas realisti minussa jaksaa ihan pikkuisen toivoa, että syksyllä voisi ehkä päästä patikoimaan Järville. Säät voivat silloin olla aika perseestä, mutta ei paljon kiinnosta, jos vain pääsisi. Sitä paitsi eivät ne varmaan niin surkeat voi olla kuin viime vuonna lopputalvesta.


Comments

  1. Huikeita kuvia! Ja miten ihanaa päästä fillaroimaan/katsomaan/kuvaamaan turistimestoja ilman turistimassoja! Loistava tilaisuus kerrankin.

    Olen myös seurannut Victoria-sarjaa ja Crownia. Victoriasta tuli kolmas kausi täällä viime vuonna katsottavaksi. Tuo Victoria kyllä todellakin jähmettyi suruunsa Albertin kuoltua. On muuten aika kultaisen näköinen Albert-patsas!
    En tiennytkään, että heidän tyttärensä oli kuvanveistäjä, aina oppii uutta.
    Oletko nähnyt leffan Victoria ja Abdul? https://en.wikipedia.org/wiki/Victoria_%26_Abdul

    Nautinnollisia fillarointireissuja niin kauan kunnes toinen aalto ja uudet rajoitukset iskevät. Loistojuttu, että vessat ovat taas auki!

    ReplyDelete
    Replies
    1. On kyllä aika erilainen meno kuin ennen Koronaa. Tänne tuskin turisteja on ihan heti tulossakaan, kun moni paikka on edelleen kiinni. Moniin ravintoloihin pitää ilmoittautua etukäteen appsin kautta, vaikka menisi vain drinkille. Maksu hoidetaan sillä samalla appsilla. En ole jaksanut kovin perehtyä asiaan, kun ei ole älypuhelinta eikä siten periaatteessa asiaa baareihinkaan. :D

      Juu, nähtävästi viime keväänä on esitetty Victorian kolmas kausi. Minusta tuntuu, etten välttis ole sitä nähnyt. Täytyypä selvittää asia ja katsella pois, jos en ole katsonut. Enpä ollut edes kuullut tuosta mainitsemastasi leffasta Victoria ja Abdul. Näyttää menevän komedian puolelle: on minulle vaikea laji sekä kirjallisuudessa että elokuvissa. Otan ne mieluummin kuivana :D

      Jep, ilo irti ennen toista aaltoa!

      Delete
  2. Minäkin pidän Crownista kovasti! Samoin Victoria-sarjasta. (Ja Ellua diggailen minäkin ;-) )

    Koronan ainoita iloja onkin varmaan se, että luonto kiittää kun turistimassat eivät vello ympäriinsä. Itseä kylä vähän harmittaa kun taitaa jäädä Skotlannin reissu väliin tänä kesänä/vuonna. Liput olisi elokuun loppupuolelle, mutta vaikka lennot lennettäisiin, taidamme kuitenkin pysytellä täällä.

    Maskien käyttö on varmasti ihan hyvä juttu, mutta luoko se toisaalta sellaista valheellista turvallisuuden tunnetta...? Tätä olen itsekseni pohdiskellut enemmänkin ja käyn itse kaupassa kertakäyttöhanskat kädessä. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuota Crownia odotan kovasti jatkuvaksi. Siitä on käsittääkseni nyt ainakin kuuden kauden soppari olemassa eli vielä on katsottavaa, kunhan saavat kuvattua.

      Nyt ihmiset sotkevat kotimaissaan. Täällä roskaamisesta on tullut todella iso ongelma, kun noutoruuan syöminen on lisääntynyt, samoin piknikit ja puistojuopottelu. Roskat vain jätetään, kun itse poistutaan paikalta.

      Voipi olla, ettei sinne Skotlantiin tosiaan kannata mennä. En tiedä miten elokuun lopulla, mutta ainakin nyt sieltä palaavan pitäisi Suomessa karanteenata ne pari viikkoa. Briteiltä on Suomi pistänyt kokonaan rajan kiinni eli heillä ei ole sinne asiaa. Itse kun en britti ole, niin periaatteessa voisin tulla mutta kahden viikon karanteeni olisi minullakin edessä. Melko hankala järjestää.

      Kaipa ne maskit oikeasti jotain suojaavatkin, jos siis kaikki käyttävät. Täällä julkista liikennettä käyttäessä on maskipakko ollut jo pidemmän aikaa voimassa. Minulla on kangasmaski ostettuna, mutta en ole sitä vielä käyttänyt kun ei ole ollut pakko. Pääasiassa käyn vain ruoka- ja kirjakaupoissa. Noin muuten ei innosta nyt shoppailu enkä onneksi tarvitse mitään.

      Delete
    2. Näin minäkin muistelen, että Crownia on tulossa ihan kivasti lisää.

      Todellakin sotketaan nyt omia nurkkia. Helsinkikin alkaa muistuttaa enemmän kaatopaikkaa. Puistot ovat epäsiistejä kun käydään piknikillä ja roskat jäävät siihen, koska lähin roskis saattaa olla vaikka huiman 100 metrin päässä.

      Skotlantiin matkatessa on sekin ongelma, että sielläkin pitäisi olla kaksi viikkoa karanteenissa ja viikon reissun ollessa kyseessä on tämä matemaattinen yhtälö hieman haasteellinen... ;) Koronatilanne Skotlannissa on kuitenkin parempi kuin siellä Englannin puolella. Ja tosiaan ei ole briteillä asiaa tänne eilisenkään valtioneuvoston tarkastelun jälkeen. Noh, ehkä ensi vuonna, onhan siellä tullut rampattua. :)

      Suomen kansalaisilla on aina oikeus palata kotimaahansa, tulivatpa mistä vain, mutta tosiaan suositus tuolle kahden viikon omaehtoiselle karanteenille on olemassa. Itsellä palatessa se ei varmaankaan olisi ongelma kun voi edelleen tehdä etätöissä ja himassa kököttämistä on tullut harjoiteltua koko kevät!

      Minullakin on sekä kangasmaski että niitä kertakäyttöisiä. Kertaakaan en ole käyttänyt kun ei ole ollut pakko, mutta ovatpahan olemassa jos tarvetta myöhemmin tulee.

      Edellisessä kommentissa unohdin mainita, että hienoja kuvia on jutuissasi ollut ja todella hämmästyttävää nähdä Lontoo noin autiona kun oma kokemus siitä kaupungista on se, että se on kovin täynnä ihmisiä ja ruuhkaa. :)

      Delete
    3. Tuntuu olevan universaali ilmiö tämä roskaamisen lisääntyminen Koronan myötä. Ei ihmiset opi, nähtävästi. Ottaa aivoon.

      Skotlannissa taitaa tosiaan olla ankarammat rajoitukset kuin Englannissa. Täällä ei tarvitse esim. Suomesta tullessa karanteenata. Voi tosiaan olla hieman hankalaa karanteenata pari viikkoa viikon reissulla :D

      Juu, suomalaiset saavat aina palata Suomeen mutta karanteenin järjestäminen olisi aika hankalaa eikä oikein muutenkaan kiinnosta. Lisäksi en vahingossakaan haluaisi tuoda koronatuliaisia kenellekään. Että parempia aikoja odotellessa.

      Lontoo on todellakin omituisen näköinen nykyään ja minulla tulee rampattua siellä yhtenään, kun tykkään siitä väljyydestä.

      Delete
  3. Upeat kuvat.
    Sain myös uutta tietoa. Kiitos!
    Nyt kelpaisi olla siellä turistina.
    Olen käynyt vain kahdesti Lontoossa. Vuonna 1958, kun perheeni matkusti sieltä Orion-laivalla Australiaan ja kerran aikuisena.
    Mukavaa loppuviikkoa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Turisteille ei paljon puuhaa täällä ole paitsi ulkona vaeltelu. Museot sun muut eivät ole vielä auki, kauppoihin voi joutua jonottamaan ja muutenkin voi turistille olo olla hankalaa, kun ravintolaankaan ei niin vain lampsita. Mutta näin paikallisena on mukava kierrellä ulkokohteissa, kun on väljää.

      On varmaan ollut melkoinen laivamatka! Kauankohan mahtoi kestää?

      Mukavaa tulevaa viikonloppua sinullekin!

      Delete
  4. Aika jännä, että muutit yhteen maailman isoimmista metropoleista, vaikka nautit nyt siitä, että voit pyöräillä siellä ilman ihmisruuhkia. Pyöräillä ja kuvata upeaa kaupunkia, jossa minä en ole ikinä käynyt. Tykkään kovasti katsoa näitä kaupungin ja puistojen nähtävyyksiä ja tunnettuja rakennuksia kuvistasi.
    Korona on varmaan muuttanut maailmaa melko paljon peruuttamattomasti. Kyllä minäkin edelleen olen varovainen koronan suhteen.
    Mukavia pyöräretkiä sinulle edelleenkin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm, muutin tänne yli kymmenen vuotta sitten. Ihminen muuttuu läpi elämän, ainakin minä. Ruuhkista en tosin ole koskaan nauttinut, mutta niitä olen sietänyt paremmin kuin nykyään. Lisäksi nyt ärsyttää sekin, kun niin moni ei välitä pitää etäisyyksiä. Olen myös matkustellut isoissa metropoleissa aina Tokiosta New Yorkiin jne. Enää en matkustaisi New Yorkiin enkä lainkaan Jenkkilään jossa tuli taannoin rampattua vuosittain. Japaniin haluaisin matkustaa mutta en Tokioon vaan jonnekin pienempään kaupunkiin tai kylään liki luontokohteita. :)

      Lontoossakin on eroa siinä, missä asuu. Vähän sama kuin on eroa asuuko Helsingissä Erottajalla vai Lauttasaaressa. :) Pyöräilyä rakastan, mutta olin tässä vuosia fillaroimatta koska fillari oli romuna. Koronan ansiosta se saatiin kuntoon. Samoin pyöräteitä on alettu kunnostaa ja tehty jopa tilapäisiä pyöräkaistoja.

      Kiva kuulla, että kuvakierros miellytti. <3

      Delete
  5. Hienoja turistinähtävyyksiä. Myös täällä tuntuu turistien poissaolo, ja kuten sanot, sen huomaa vasta kun niitä ei ole.Just luin että eräs Tel Avivin pääkaduista, joka on lähellä rantaviivaa ja hotelleja, ja joka yleensä turistien suosiossa sijaintinsa vuoksi, niin siellä joka 3 kauppa tai ravintola on joutunut sulkemaan ovensa , ja joka puolella "vuokrattavana " lappuja. Ikävä että tämä tilanne kestää vielä pitkään.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onneksi on paljon nähtävää ulkotiloissakin: patsaita ja arkkitehtuuria. Lontoossa on todella paljon patsaita. Ajattelin mennä niitä tällä viikolla oikein varta vasten kuvaamaan. Helposti sitä suhauttaa fillarilla vain ohi.

      Turismi tuo paljon rahaa ja työllistää. Täällä on osa hotelleista ainakin auki, mutta eipä pahemmin taida ainakaan ulkomaalaisia turisteja kiinnostaa tänne tulla. Ja myös hotelleilla on tiukat säännöt hygienian suhteen ja käyttöasteita on jouduttu laskemaan. Monen työn Korona vei ja vie. Ei taida tosiaan ihan heti olla ohi tämä.

      Delete
  6. Upea kierros! Kiitos tästä. <3 Albertin muistomerkin krumeluurit viehättävät kovasti silmääni, kun olen vähän kaiken kiiltävän perään. :-) On se vaan huikeeta, kun saa kiertää lähes yksin paikkoja, jotka normaalisti ovat tupaten täynnä. Aikamoista luksusta. Vaikka autiuden syy on tietysti perseestä.

    Mua ärsyttää Suomessa, kun kaikki paikat on nyt niin hemmetin täynnä. Siis ihan kaikki, tienvarren ABC-asemista pikkukaupunkien kahviloihin ja hotelleihin. Ei viitsi lähteä siitäkään syystä mihinkään, että joka paikassa joutuu kilpailemaan tilasta viiden miljoonan suomalaisen kanssa. No niin, pitipäs taas avautua. :-D Vaikka tietysti on hyvä, että ihmiset liikkuvat ja tuovat yrityksille rahaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minunkin sisälläni asuu pieni (tai aika iso) harakka :D Kaikki mikä kiiltää on minulle kultaa. Lontoossa krumeluuria riittää eli sisäinen harakka nautiskelee. Autiuden syy on tosiaan perseestä, mutta nautin nyt siitä kun eipä tässä muutakaan voi. <3

      Onkohan Suomessa nyt tunkua, kun niin moni ei pääsekään kesälomalle ulkomaille? Ja tietty jos ihmisten määrää kahviloissa ja vastaavissa rajoitetaan? Rajoitetaanko? Täällä on edelleen rajoituksia eli esim. rättipuoteihin otetaan vain rajoitettu määrä ihmisiä sisään. Itse olen käynyt jo jonkin verran kaupoissa, mutta en mene jos joutuu jonottamaan. En ala jonottelemaan minnekään :D

      Delete

Post a Comment

Kivoihin kommentteihin vastaan, ikävät lähetän Helvettiin ja niihin vastaa jos jaksaa Saatana.