Munahaukan lentonäytös

 

Tässä se nyt on: piirakkaystävällinen Kerttu, varsinainen säihkyturpa. Olen ihan rakastunut ja polkenut Kerttua jo useamman kerran ja uskollisesti se kuljettelee minua, minne keksinkin mennä.

Kertun kanssa Battersea Parkissa Pagodaa tutkimassa.

The London Peace Pagoda

Kerttu on dual sport eli kaksisuuntainen vehjes, joka sopii kaksisuuntaiselle ihmiselle, joka haluaa polkea skutassa ja asfaltilla ja minne nyt ajautuukaan.

Kertun tangossa ns. jumppapallo-säädin (oikeasti tarkoitettu helpottamaan skutta-ajelua eli joustaa eikä täristä tankoa niin pajon, mutta täällä kaikki tiet ovat usein täynnä potholeja, joten...) ja kun sen laittaa päälle, muuttuu kulku kuin kumipallolla ratsastaisi. Aivan mahtavaa: perse ja ranteet kiittää!

Se Kertusta, muihin asioihin.

Munahaukka eli munis eli todennäköisesti ritarihaukka

Nimittäin haukkaan, joka ei varmaankaan ole munahaukka mutta koska en runsaasta selvittelystä huolimatta osannut tehdä lajitunnistusta sataprosenttisesti, ristin sen munahaukaksi. Joku haukka se nimittäin on. Ettei olisi Peregrine Falcon eli muuttohaukka? Onko tarjolla mielipiteitä tai peräti varma tunnistus?

Jaahas, se taitaakin olla Harris’s Hawk eli ritarihaukka. (googletin lisää tässä välissä)

Mitäpä teki munahaukka sillan kupeessa? Se oli ollut pelottelemassa puluja pois sillankaiteilta. Valitettavasti en nähnyt munista työssään, mutta juttelin falkonieerin kanssa, joka kertoi haukan tehtävän olevan pelotella puluja, jotta ne siirtyisivät muualle hengailemaan ja sotkemaan. Pulun kakkeli on nimittäin todella tarttuvaa ja sitä on vaikea putsata.

Muutama rohkea pulu on palannut ja sekös munista v**tuttaa.

Opin, että täällä käytetään ihan yleisesti haukkoja ns. bird control -toiminnassa. Haukat on koulutettu eivätkä ne vahingoita puluja (eivätkä pistele niitä poskeensa), ainoastaan pelottelevat ne pois. Pelottelulento toistetaan useita kertoja eri päivinä ja ilmeisesti tulokset on ihan hyvät eli pulut pysyvät xx aikaa poissa.

Muniksia on käytetty pelottelemaan myös Trafalgar Squarin puluja ja nyt kun muistelen, niin viimeksi kyseisellä aukiolla ollessani en juuri puluja huomannut. Pitääpä oikein mennä katsomaan kuva-arkistoa, koska en tästä nyt jouda polkaisemaan paikan päälle tutkimaan tilannetta. 

No niin, kesti vuorokauden löytää nämä kuvat koneen mahasta. Pitäisi ehkä järjestellä kuvat jotenkin fiksummin, hmmrr. Mutta joop, alla olevat kuvat ovat viime vuoden heinäkuulta.

Puluvapaalta näyttää eikä paskaakaan näy. Voisin kuvitella, että leijonan pää ja muukin ruho olisi oivallinen vessa ja hengailupaikka.

 Tässäkin olisi paljon kivoja paikkoja, joissa chillata ja sontia. Mutta siistiä on!

Mutta voi ei, bongaa pommikone! Aika siistiä kuitenkin, vai mitä.

Tässä vielä video, jossa kerrotaan muniksien työstä. Erittäin kiehtovaa.

Comments

  1. Olipahan taas otsikko! :-D Luulin ensin, että olit ristinyt pyöräsi munahaukaksi, ja lentonäytös tarkoitti sitä, että pyörällä pääsee eteenpäin ihan lentämällä. :-)

    Kylläpä Kerttu onkin hieno! Ja munahaukat kiinnostavia. Meidän Torremolinoksen asunnon parvekkeelle oli pesiytynyt pulu, ja ajoin isäpulua sinnikkäästi aina pois, kunnes huomasin, että sillähän on siellä lapset. Sen jälkeen en enää raaskinut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, ehkä fillareilla voi tulevaisuudessa lentääkin. Täytyy katsoa sitten kun on taas uusimisen aika, että miten on kehitys kehittynyt. Josko saisi fillarin siivillä. ;D Siihen asti pompin Kertulla :D

      Vaikka yleisesti arvostan luontoa (eläimet ovat osa luontoa), niin puluja ja lokkeja sun muita “torilintuja” en voi sietää. Olen aika monta kertaa saanut mämmit koltulle ja jopa kutreilleni, joten ottaa aivoon. Puluista sun muista ei olisi niin pahasti riesaa, ellei niitä ruokittaisi. Roskahuolto kuntoon eikä syöttämisiä, niin niistä todennäköisesti päästäisiin eroon.

      En minäkään kyllä raaskisi karkoittaa pulua, jolla on poikaset pesässä. Mutta kylläpä ärsyttäisi, jos "omalla" parvekkeella sellainen olisi. Toivottavasti omistaja siivoaa pesän, kun poikaset ovat lentäneet pois.

      Delete
  2. Kerttu on upea! Ja vielä tuollainen jumppapallo-systeemi.

    Kaikkea ne munahaukat osaavatkin tehdä!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kerttu on kyllä mukavan elastinen, ihan tässä nuortuu itsekin Kertun kyydissä!

      Munahaukat ovat ihan oma rotunsa ja taipuvat nähtävästi monenlaiseen :D :D

      Delete
  3. Kerttu on tosi hieno:)
    Kuule tuollaisen munahaukan tarvitsisin todellakin , sillä menetän usein hermoni näitten pulujen kanssa jotka koko ajan yrittävät pesiä ikkunoitteni takana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täällä jotkut käyttää sellaisia “haukkaleijoja”, mutta eivät taida olla kovin tehokkaita. Pulut oppivat nopeasti, että ne ovat harmittomia. Taitaa pelotteluaste olla sama kuin linnunpeläteillä. Ärsyttäviä riesoja nuo pulut!

      Delete
  4. Näitä sun kuvallisia kiertomatkoja on kiehtovaa seurata.
    Kerttu on oikea kaunotar ja vielä jumppapallo-säätimellä varustettu. Toivon teille paljon yhteisiä matkoja. Nykyfillareissa on ominaisuuksia, joista en ole kuullutkaan.
    Tehokas pulujen ja lokkien häätäjä tuo haukka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos! On kyllä fillarit kehittyneet hurjasti ihan kymmenessäkin vuodessa. Repe oli olevinaan joskus ihan moderni, mutta nyt auttamattoman OUT. Erityisesti pyörien kumit ovat kehittyneet eivätkä enää hajoa ihan joka asiasta.

      Haukka häätäjänä on mahtava idea muutenkin, luonnollinen eikä vahingoita lintuja. Vaikka en puluista pidä, en silti kannata niiden harventamista tappamalla.

      Delete
  5. Olen kyllä kerran käynyt kommentoimassa, mutta eipä näy… Kerttu on komea kaunotar ja vielä tuollaisin vipstaakein. Elämyksellisiä pyöräretkiä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos, aika harvakseltaan on nyt päässyt polkemaan, koska säät on mitä on ja epävakaisuus jatkuu. Noh, eipä auta itkut: säät on mitä on.

      Delete
  6. Olet satsannut uuteen pyörään!. Kerttusi on upean tyylikäs vehje, kyllä kelpaa fillaroida. Minä en ole edes kuullut noista vempaimista, joista kerrot. Täällä ihmiset on vain kiinnostuneet sähköläskipyöristä! Minäkin otin viimein esille vanhan palvelijani ja pyöräilin vähän. Vuosien jälkeen se ei tuntunut kivalta.
    Munahaukka on tehokas hommassaan. Pulut saa kyytiä. Entä jos haukka ihastuu johonkin puluun?
    Ei kai sentään.
    Mutta toivotan upeita fillariretkiä sinulle!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täälläkin sähköpyörät ovat yleistyneet. Itsekin sellaisen jossain vaiheessa haluaisin, mutta vielä ei ole sen aika. Ovat melkoisen tyyriitä. Suomeen ne sähköläskipyörät sopiikin paremmin, koska niillä voi ajella talvellakin. Lontoossa ei kaupunkialueilla ole "flättiksille" tarvetta, kun lunta ei juuri koskaan ole.

      Pyöräily on mukavaa eikä pyörän tarvitse olla mitenkään erityisen moderni: oma käyttötarvehan sen määrittelee, millainen menopeli itselle soveltuu. :)

      En usko, että haukka ihastuu puluun muuta kuin ehkä ateriamielessä :D

      Delete
  7. Ihmettelin jumppapalloa kunnes tajusin että puhut etuhaarukan jousista :D On nimittäin sellaisia pyöriä joiden rungossa on sellainen systeemi että tuo jumppapallo-nimitys sopisi. Kerttu on hieno!! En uskalla nimetä pyörääni, edellisen nimesin ja hehkutin netissä ja varastettiin pihasta, -tana! Ja vielä syntymäpäivää edeltävän yönä, hyvä ajoitus!! Sain onneksi vakuutuksista rahat mut silti..nyyh!!

    Nääpistän sulta muutaman kuvan (nääpistys tarkoittaa että kopsaan ja tallennan tiedostoon jonka laitan pyörimään kun kuuntelen musaa, en siis käytä julkisesti luvatta tms)

    ReplyDelete

Post a Comment

Kivoihin kommentteihin vastaan, ikävät lähetän Helvettiin ja niihin vastaa jos jaksaa Saatana.