Passidraama ja muuttohousut

Kertun kanssa sillan alla maanantaina.
 

Matka- ja muuttohousut ovat taas jalassa, mutta molempien saralla pitelee hiljaista. Molempien kohdalla innostusta löytyy, mutta kaikenlaista ongelmaa esiintyy.

Matkustaminen pitäisi saada ensin pois alta, niin voisi sitten rauhassa muuttaa. Matka kohdistuu tietysti Suomeen, jossa ei ole tullutkaan sattuneesta syystä pariin vuoteen käytyä. Kyllä olisi jo kiva nähdä esim.omia vanhempiakin. Kummipojan ristiäiset tuli ja meni, ei päästy jne.

Myös passin voimassaoloaika on menossa, mutta täällä sitä näyttää olevan turha uusia. Nimittäin suurlähetystön palvelut ovat... eeh, mitä ovat. suurlähetystöllä saattaa olla ruuhkaisempaa Koronan ja Brexitinkin takia, mutta mitäpä tekee suurlähetystö. No rajoittaa vielä enemmän asiakaskäyntiaikoja. Lisäksi ajat on laitettu haettavaksi online-järjestelmään, jossa voi varata aikoja vain seuraavalle kuulle ja varauskin avautuu edellisen kuun puolivälin tienoilla. Asiasta ei tietenkään kerrota missään.

Toisin sanoen, jos et tiedä milloin aikoja voi alkaa varata, et todennäköisesti edes saa aikaa ennen kuin joskus hamaan tulevaisuuteen ensin selvitettyäsi suurlähetystöstä, millä logiikalla heidän online-varausjärjestelmänsä toimii. Mitään jonoja peruutuksille ei ole, vaan niitä kehotetaan kyttäämään ajanvarausjärjestelmästä, joka on sivumennen sanoen susipaska ja erittäin käyttäjäepäystävällinen.

Aiomme yrittää Suomeen vanhoilla passeilla (ei olla vielä lentoja varattu: odottelemme ensi viikolle, jolloin saamme lisää tietoa täkäläisistä matkustusrajoituksista tai pikemminkin niiden purkamisesta paluuseen liittyen). Tämä oli muuten suurlähetystön vinkki. Mahtavaa palvelua laitokselta, jonka eräs keskeinen tehtävä käsittääkseni on palvella ja auttaa ulkomailla asuvia suomalaisia.

Gunnersbury Park maanantaina, kun ei satanut

Ilman voimassaolevaa passia ei asunnonhaku onnistu, mutta uudella innolla sitten kun/jos ensin pääsemme Suomeen uusimaan passejamme. Muuttaminen ei onneksi ole järin akuuttia, koska emme ole lentämässä pellolle tästä kämpästä.

Kaikenlaisia muuttohimoja on kyllä ollut ja eräästä kämpästä teimme jo tiedustelun. Kyseinen kämppä sijaitsee Järvillä (Lake District, Cumbria), Amblesidessa. Kyllä, harkitsemme vakavasti sinne (siis jonnekin päin Järviä) muuttamista. Voin hyvin kuvitella meidät asumassa siellä eikä meillä ole varsinaisesti mitään pakkoa asua juuri Lontoossa.

Eteläinen Englanti hylättiin (harkitsimme mm. Southhamptonia halpojen kämppien takia), emme halua muuttaa sinne suunnalle koska kaipaamme kuitenkin jatkuvasti Järville eli pohjoisempaan. Suurin ongelma tässä on vuokrakämppien löytäminen Järviltä: ne ovat kiven alla.

Tee se itse -testipakkaus

Täällä muuten jaellaan maksutta kotikoronatestejä. Yhdessä pakkauksessa on kamat seitsemän testin tekemiseen. Olen yhden tehnyt ja negaa tuli. Testit eivät ole sataprosenttisen varmoja (onko mikään?), mutta melko varmoja kuitenkin. Aion ottaa testejä mukaan Suomeen (jos sinne siis joskus päästään) voidakseni varmistaa, etten ole levittäjä.


Negatiivinen.

Comments

 1. No, onpas jännittäviä aikoja! Muutto on aina niin suuri muutos, uuden aloittamista kaikella tapaa.
  Teettekö miehesi kanssa etätöitä, kun voitte noin valita asuinpaikan?
  Toivon, että pääsette Suomeen. Täällä on nyt niin ihana hellekesä, että kelpaisi tulla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Muutossa suurinta minulle on pakkaaminen ja kamojen saaminen pisteestä A pisteeseen B. :D
   En usko, että ehdimme Suomeen ennen sikäläisten helteiden loppua, kun ei ole edes lentoja vielä olemassa.

   Delete
 2. Ooh, ihan huikeita muuttosuunnitelmia teillä! Voisin hyvin kuvitella teidät (tai ainakin sinut ;-D) asumaan Järvillä. Ajattele, mitkä patikkamahdollisuudet siellä olisi! Mutta pääsisiköhän siellä pyöräilemään samalla tavalla kuin Lontoossa...

  Mä olen kyllä niin sekaisin nykyisten matkustusrajoitusten kanssa, että onneksi ei tartte nyt matkustaa mihinkään. Rajoitukset muuttuvat jatkuvasti, eikä edes päättäjillä tunnu olevan selvää tietoa siitä, milloin ne astuvat voimaan. Ukkelin pitäisi päästä Intiaan, mutta Suomesta Intiaan matkustamista kehotetaan välttämään, eikä se tunnu muutenkaan hyvältä idealta. En tiedä, tulisiko jotain sanktiota, jos matkustaisi Intiaan – tai lähinnä yrittäisi sieltä takaisin – eikä ukkelikaan ole halukas kokeilemaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minäkin voisin kuvitella minut ja miehen Järville asumaan. :D Taitaa tosin jäädä unelmaksi ainakin toistaiseksi. Siellä on todella hiljaiset vuokrakämppämarkkinat. Jotain olen löytänyt, mutta ovat ihan kaameita. Siis rempattu varmaan joskus 70-luvulla tai ovat muuten omituisia. Siis niin omituisia, että juu ei kiitos :D Mutta etsintä jatkuu, jonnekin muutamme joka tapauksessa.

   Minä olen nyt päässyt kärryille näistä matkustusrajoituksista ja toivon, etteivät ne ehdi muuttua reilussa viikossa. On nimittäin nyt lennot varattu eikä tarvi mennä testiin, kun on koko rokotussarja otettu. Paluun suhteen varmaan ehtii täällä päässä taas kaikki muuttua, mutta sitä voi miettiä sitten kun se on ajankohtaista. Hajoaa pää, jos miettii liikaa etukäteen eikä siitä edes ole mitään hyötyä, kun mitään varmaa tietoa mistään ei ole.

   Ymmärrän, ettei Ukkelia haluta kokeilla onnea Intiaan matkustamisen suhteen. Varmaan tosiaan pääsisi sinne, mutta takaisintulo voisi olla hankalaa. Ja mitä siellä sitten edes tekisi, kun tilanne on mitä on. Tietysti huoli suvusta varmaan on, mutta… vaikeita asioita nämä. <3

   Delete
 3. Ai miten hauskoja suunnitelmia! Suomessa on puolensa ja jos et ole pitkään aikaan käynyt, niin täällä olisi varmasti kivaa! Lake District näyttää todella upealta paikalta! Pidetään peukkuja että kämppä löytyy! Olisi kyllä tosi kiva nähdä sinua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei ole tosiaan ollut Suomeen asiaa pariin vuoteen vallitsevan tilanteen takia. Nyt ei enää odotella, vaan tullaan väkisin, jos päästään. :D On minulla ikävä Suomea ja tiettyjä ihmisiä siellä! Jos satut olemaan Helsingin suunnillla elokuun parina ekana viikkona, niin ilmottele! <3

   Delete
 4. Ohoh, olette jättämässä Lontoon... Kuinka pitkä etäisyys on Lontoosta tuonne järvialueelle?
  Täälläkin pitää suurlähetystöön tilata aika mutta onneksi passini on vielä voimassa. En ole minäkään ollut Suomessa lokakuussa 2 vuoteen, eivätkä pojantyttäreni edes tunne minua. Matkustaminen on tehty niin hankalaksi ja kalliiksi, ja täälläkin tulee ensi viikolla uusi säännös että kaikki tänne tulevat,myös rokotetut, joutuvat 24 tunnin karanteeniin tai kunnes tulee negatiivinen testitulos. Vaikka on rokotettu kaksi kertaa, niin jos tulee SUomesta tänne, on se testin tekeminen Suomessa sikakallista, mikä nostaa matkan hintaa tosi roimasti.
  Toivottavasti löytyy uusi kämppä, onnea etsinnöille.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei se Järville muuttaminen ehkä onnistu. En oikein jaksa uskoa, että kävisi niin hyvä tuuri. Mutta toki toivon silti salaa. Sieltä on siis todella vaikea löytää vuokrakämppää, myynnissä olisi jotain mutta emme halua ostaa eikä ole sellaisia summiakaan eikä velkaantuminen kiinnosta.

   Suomeen pääsee nyt “helposti”, jos on rokotussarja otettu ja todistus siitä olemassa. Ei siis ainakaan tällä hetkellä tarvitse testata. Takaisintultaessa varmaan joudutaan testeihin (molemmissa päissä) ja ties mihin, mutta en jaksa ajatella sitä nyt.

   Eipä auta kuin toivoa, että tämä tilanne tästä paranisi ja pääsisit sinäkin Suomessa käymään. Kaksi vuotta on pitkä aika olla näkemättä läheisiä! <3

   Delete
 5. Onnea uuden asunnon löytymiselle, sitten kun sen aika on.
  Onpa olematonta palvelua suurlähetystöltä. En olisi uskonut tätä ennen.
  Toivottavasti nämä helteet hellittävät ja pääsette käymään Suomessa!

  ReplyDelete
  Replies

  1. Kiitos, jotain onkin jo katseltu mutta vain alustavasti. Tositoimet sitten kun Suomesta palataan (jos sinne ensin päästään). :D

   Ja kyllä todellakin, olen minäkin hyvin pettynyt täkäläisen suurlähetystön toimintaan. Meillä oli muuten täällä juurri ihanat helteet ja nautin kovasti. Minä tykkään lämpimästä :D Tosin Suomeen en toivo sellaista hellettä, koska siellä tulee tukalaa majapaikassani muuten.

   Delete
 6. Aika jännä vinkki tuo, että matkustaa vanhalla passilla Suomeen ja uusii täällä... hmmm... Mutta kun vanhalla passilla ei periaatteessa voi todistaa henkilöllisyyttään niin mitenköhän tuo sitten menee?

  Joo, meilläkin heitettiin hyvästit tältä kesältä ajatukselle lomailla Skotlannissa. Lennot siirretty jälleen kerran... Lueskelin maahantulorajoituksia tällaiselta "oranssilta alueelta" ja tuumin, että hitsin hankalaa ja tyyristäkin kaikkine testauksineen kun todistus kahdesta rokotuksesta ei riitä (ainakaan vielä).

  Järviseutu olisi varmaan ihanaa seutua asustella! Toivotaan, että pääsette edistämään unelmianne ja kämppä löytyy.
  Minullakin olisi vähän muuttohousut jalassa, toki täällä pysyen, mutta nämä housut taitavat olla vasta ajatuksen asteella. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jep, minustakin se on jännää. Mutta eipä auta muukaan nyt, kun ei ole passi voimassa niin ei ole eikä sellasta mistään saa kohtuullisessa ajassa. Sen verran on asioita tutkittu, että suomen kansalaisella on aina oikeus palata Suomeen ja periaatteessa siihen ei mitään passia tarvita. Jokin voimassa oleva henkilötodistus pitäisi olla, mut mut… Minulla ei ole, miehellä on ajokortti. Tämä keissi on hieman edennyt ja lennotkin on jo varattu. :D

   En kyllä tajua, miksi Suomi on määritelty “Amber-maaksi”. Tai siis ehkä nyt, kun siellä on tullu ilmi tartuntaryppäitä, mutta jo aiemmin se oli Amber (kun se kaiken järjen mukaan olisi pitänyt olla Green). Mutta nuo luokitukset eivät perustukaan mihinkään järkevään, vaan ovat mielivaltaisia lokerointeja (jotka on määritelty sen mukaan, miten se “hyödyttää” hallitusta). Harmillista, että teilläkin taas siirtyi reissu. :/

   Järviseutu ei ehkä juuri nyt onnistu, mutta ehkä joskus. Ja eihän sitä koskaan tiedä.

   Delete

Post a Comment

Kiitos paljon kommentistasi! Pyrin vastaamaan kaikkiin kommentteihin, vaikka joskus vastaaminen voi hieman kestää.