Muuttodraaman jälkiliukkaat ja tuparilahja

Carlisle, Cumbria

Muutto pähkinänkuoressa:

Varaamamme Enterprisen (paska vuokraano, ei enää ikinä käytetä sitä!) paku peruttiin perjantai-iltana (17.6.), lauantaina olisi se pitänyt hakea. Kauheassa kiireessä (koska kaikki vuokraamot olivat menossa jo kiinni) käytiin läpi sellaisia autovuokraamoja, joista saa pakuja ja jotka voi palauttaa Cumbriaan.

Europcarilla sattui olemaan yksi keskikokoinen paku vapaana. Pienempi kuin olimme alun perin muualta varanneet, mutta eipä ollut paljon vaihtoehtoja. Kyseistä pakua piti lähteä heti lauantaiaamuna hakemaan toiselta puolelta Lontoota (alkuperäisen pakun olisi saanut läheltä, lenkkimatkan päästä). 

Tubella autoa hakemaan. Taisikin olla vika tubematka toistaiseksi.

Aikataulut meni uusiksi ja lastatessa sai pelailla tetristä, että saatiin kaikki kamat ahdettua pakuun. Perille uuteen kotoon päästiin kuitenkin maanantaina 20.6. ja täällä sitä nyt ollaan – oltu jo viikko.

Todennäköisen koronapotilaan tuskien taival.

Auto palautettiin keskiviikkoaamuna Carlisleen (alun perin piti Penrithiin, joka on lähempänä) ja siellä oli muutama tunti aikaa leikkiä turistia ennen seuraavaa dösää Keswickiin.

Carlisle Castle
 

Ihastuin Carlisleen, jossa en siis ollut ennen käynyt. Ehdottomasti aion tehdä sinne päiväretken joskus toiste paremmalla ajalla.

Tullie House Museum and Art Gallery

 
Carlisle Cathedralin tiluksia

Viime päiviä on varjostanut omituinen olo, jonka olen pistänyt raudanpuutteen piikkiin. Todennäköisesti kyseessä ei kuitenkaan ollut eikä ole raudanpuute, vaan covid. Mies näet sairastui viime sunnuntaina ja hänellä oli/on tyypilliset covid-oireet. Eilen tehtiin testit ja mies oli positiivinen, minä nega. Toisin sanoen olen melko varmasti sairastanut juuri covidin lieväoireisena ja lahjoittanut sen siinä samalla miehelle.

Dear Lord, please forgive me!

Jälkikäteen on niin helppo olla viisas ja nähdä oireet eri näkökulmasta. Minulla oireina oli voimakas väsymys, joka on epätyypillistä minulle. Pistin sen kuitenkin muuttostressin piikkiin. Lisäksi minulla on ollut hypot päällä ja silloin ignoraan kaikki kehon merkit eli ei paljon kiinnosta väsymykset sun muut, vaan painan vaan menemään. Ajattelen, että väsymys on vain psyykkistä väsymystä ja se ”paranee” liikunnalla.

Olen siis todennäkäisesti koronapotilaana heittänyt yhden melko rankan patikankin ja silloin oletin, että raudanpuute se taas… Ei ole kyllä ikinä edes raudanpuutteen takia ollut niin vaikeaa kulkea - jopa mies ihmetteli, miten olen niin "paskana". Tuntui ettei happi kulje lainkaan ja hengittäminen oli vaikeaa – piti oikein haukkoa henkeä. Samoin tuli vilunväreitä, vaikka oli tosi lämmin päivä.

Carlisle Cathedral, valitettavasti olen vissiin ollut koronassa siellä käydessämme. Anteeksi kaikki!

Myös hajuaisti lähti joksikin aikaa ja makuaistimuutoksia esiintyi. Ne pistin psykosomaattisten oireilujen piikkiin, samoin kuravatsan. Hengitysvaikeudet ja poltteen nielussa pistin raudanpuutteen syyksi jne.

Minulle ei suoraan sanottuna tullut mieleenkään, että covid se siinä. Jos tietää, mitä on psykosomaattinen oireilu, ymmärtää että on todella vaikea diagnosoida muuta, koska moni oire voi olla ns. päässä. Minulla esim. esiintyy toisinaan muutenkin erityisesti makuaistimuutoksia, joten ei tullut korona mieleen.

Minä ja mun hermot muuton jälkeen

Mutta joo, lopussa kiitos seisoi ja tupaantuliaislahjaksi saimme koronan. Sopikin erittäin hyvin tähän muuttodraaman kaareen. Tänään on ensimmäinen aamu, kun minulla ei ole mitään "psykosomaattisia-" eikä "raudanpuuteoireita". Mieskin on paranemaan päin, mutta hän on nyt karanteenissa niin kauan, että testi näyttää negaa.

Briteissä on muuten todella helppo unohtaa koko korona, koska siitä ei juuri enää uutisoida eikä ketään kiinnosta muutenkaan eikä ole mitään rajoitteita missään. Maskeja ei käytä kuin ani harva ja etäisyyksiä ei pidä kukaan. On ollut minunkin helppo unohtaa koko koronan olemassaolo, joten sain niin sanotusti mitä tilasin. 

Mutta otan opikseni!

Comments

 1. Olet sinä aika sissi, kun koronassa patikoit.
  Joo, kun tauti iskee muuttostressin aikana, määrittelee helposti oireet psykosomaattisiksi.
  Toivottavasti nyt alat kuntoutua!

  Viehättävän näköinen tuo Carlisle ja Cumbria muutenkin.

  Onnea uuteen kotiin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. En olisi patikoinut, jos olisin tajunnut että on korona: hieman jopa kammottaa näin jälkikäteen. Ja nyt en ymmärrä, miten ei tullut edes korona mieleen kun siihen sopivia oireita kuitenkin oli aika paljon. Mutta joo, tällä taustalla kaikenlaiset oireet pistää helposti päänupin tai muun syyksi.

   Nyt on aika jees olo, tunkkainen olo ja kirvely nielussa on suunnilleen poissa mutta hengästyn tosi helposti. Väsymystäkin on ja nyt sen huomaan, kun en ignoraa sitä.

   Carlisle oli suloinen! Osin sekin meni pilalle, koska oli niin pönttö olo koko ajan. Mutta onneksi sinne voi poiketa dösällä uudelleen kun on toennut kunnolla.

   Delete
 2. Voihan korona. Toivottavasti olo teillä jo parempi ja pahin väsymys ohi. Täälläkin tuntuu että moni on nyt saanut koronan, sellaiset joilla sitä ei vielä ole ollut ja monen rokotteenkin jälkeen.Aivan ihastuttavan näköistä tuolla Carlislessa. Onnea teille uuteen kotiin ja kaupunkiin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mä pääsin aika vähällä ja osin siksi, kun ignorasin koko koronan. Oli mulla kyllä useita päiviä sairas olo, mutta pistin tosiaan kaiken muun kuin koronan piikkiin se olot. Miehelle iski pahemmin: hän on tosi väsynyt eikä jaksa juuri muuta kuin maata. Kuumetta sillä oli päivän, muttei ole enää.

   Rokotehan ei koronan saamista estä, mutta suojaa taudin vakavammalta muodolta. Sitähän ei voi tietää, millaiset oireet olisi jos ei olisi ottanut rokotuksia.

   Carlislesta tulee varmaan uusi shoppailukaupunki, jos tulee shoppausfiilikset tai tarvii jotain, mitä ei täältä saa eikä halua tilata Amazonista :D

   Delete
 3. Heh, määki pistelen kaikkea pään piikkiin. Se on liian helppoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itse luulin ihan oikeasti, että kyseessä on psykosomaattinen oireilu ja ehkä se raudanpuute. Oireet sopi niin hyvin muuttostressiin ja muuhun, ettei tullut edes korona mieleen.

   Lisäksi minua on aiemmin tutkittu psykosomaattisten oireiden takia ja siis poissuljettu silloin elimelliset, neurologiset ja fysiologiset syyt. Siksi minun on tosi vaikea tietää, mikä on “oikeaa” oireilua ja mikä päänupista johtuvaa. Herkemmin epäilen päänuppia, koska ainut kerta kun minusta on “vikaa” löydetty, oli verikokeiden perusteella alhainen ferritiini (silloin menin lekuriin hiustenlähdön takia).

   Delete
 4. Voi ei, vai tuli sinulle korona noin salakavalasti! Väsymys on tosiaan helppo laittaa muuttostressin piikkiin, ja minullakin on usein psykosomaattisia oireita, joten on vaikea tietää, milloin onkin jotain "todellista". No, hyvä jos se on nyt ohi ja jopa patikoinnista selvisit, huh huh! Ja hienoa, että muutto on myös ohi, nyt voitte rauhoittua kotiutumaan sinne.

  Ihme kyllä, ettei me olla vielä saatu koronaa, kun nyt siitä ei tosiaan puhuta juuri yhtään ja kaikki kulkevat ilman maskia. Kuitenkin sitä kuuluu olevan, joten sen voisi kyllä saada koska tahansa. Sitä odotellessa...

  Hieno paikka se Carlisle ja upea tuo vuoristomaisema!

  Meille kävi kerran niin, että oltiin lähdössä Lappiin tuttavien matkailuautolla, ja hekin peruivat sen todella viime hetkellä. No joku korvikeauto sitten saatiin jostain... Ikäviä tuollaiset viime hetken oharit, mutta hyvä että tekin saitte toisen auton tilalle, vaikka hankalaa olikin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, todellakin tuli korona puskista, koska en pahemmin ole läheisissä tekemisissä ihmisten kanssa. Villi veikkaukseni on, että olen saanut koronan hammaslääkärissä, mutta sitähän ei voi tietää. On kuitenkin ainut sisätilapaikka, jossa olen ollut pidempään tekemisissä ihmisten kanssa.

   Hirvittää tosiaan näin jälkikäteen, miten olen kehoani rääkännyt koronassa ja vielä sättinyt itseäni, että miten en nyt jaksa niin hyvin. Mehän olimme täällä pari kuukautta sitten ja silloin kulki todella hyvin eikä ollut mitään ongelmia hengittämisen kanssa. Tänne kun saavuimme, tunsin itseni todella sairaaksi mutta oletin sen olevan stressiä.

   Luin juuri eilen lehdestä, että täällä on koronaluvut nyt nousseet ihan rakettimaisesti viime viikkojen aikana. Eli ei ihme, että se nyt sitten omallekin kohdalle osui, kun mitään erityisiä rajoitteita ei ole eikä niitä maskeja käytetä.

   Viime hetken oharit ovat saatanasta! Etenkin, jos on jokin isompi juttu kyseessä. Kyseinen paska autovuokraamo on ennenkin vaihtanut viime hetkellä autoa, mutta silloin sillä ei ole ollut niin väliä millainen auto on alla, kun ei oltu muuttamassa. Tällä kertaa vielä erikseen mainitsimme, että nyt ei sitten mitään muutokset käy, koska kyseessä on muutto. Ja kuinkas kävikään.

   Delete
 5. Koronaa seuraa usein pitempiaikainen väsymys. Minä tiedän tuon keuhkokuumeiden jälkioireena. Uupumus kestää keuhkokuunmeen jälkeen parisen kuukautta, koska CRP-arvo, jonka pitäisi olla alle 10 laskee hitaasti käytyään parissasadassa. Kerran lähdin lomailemaan toipilasaikanani, ja voi miten hidasta oli portaiden nousu ja kaupunkikävelyt.
  Älähän nyt rasita itseäsi enää, Elegia. Olet päässyt uuteen kotiin ja sitähän voi järjestellä ajan kanssa.

  Meilläkään ei enää käytetä maskeja, ja - hups - huomaan, että en ole ehkä muistanut pestä aina käsiäkään, kuten pitäisi. Nyt muistutus itselleni tästä asiasta. Minulla on kyllä jo 4. rokotuskin, sain koska otan säännöllisesti astmalääkettä. Mieheni sai siinä ohessa, vaikka ei täytä mitään kriteerejä. On ilmeisesti kiinni siitä millainen ihminen on rokottajana. Meitä kaksi vuotta vanhempi Sauli Niinistö (74v) ei ollut saanut - kyllä on Suomi liiankin demokraattinen maa tässä asiassa. Niinistö joutuu ramppaamaan ympäriinsä, kun yrittää pitää Suomen turvassa alueitaan laajentavalta Venäjältä. Varmaan jokainen suomalainen soisi hänelle kaikki parhaat rokotukset mitä on saatavilla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minulla ei sitä väsymystä enää ole ja pahimman väsymyksen aikana kroppa jaksoi ihmeen hyvin näin jälkikäteen ajateltuna. Tosin kun on hypomania päällä, niin väsymystä ei välttämättä huomaa samalla lailla. Olin kyllä aamuisin väsynyt ja aivosumua oli pitkin päivää, mutta ignorasin ne ja jatkoin hillumista. En kyllä varsinaisesti nauttinut liikkumisesta, koska hengittäminen oli niin vaikeaa ja nielussa tuntui tunkkaiselta. Sen muuten pistin heinäallergian ja mahdollisen raudanpuutteen piikkiin eli kaikkeen löysin jonkin muun selityksen kuin korona :D

   Eilen en tehnyt mitään varsinaista lenkkiä ja otin tosi rauhallisesti. Kauhea himo olisi mennä testaamaan, joko henki kulkee vuorilla, mutta yritän nyt chillata pari päivää. Pelkään, että jos en ollenkaan lepää, toipuminen vie kauemmin. Eniten siis nyt huolettaa hengitysvaikeudet raskaassa liikunnassa.

   On niin helppo unohtaa koko korona, tiedän! Itse olen tunnollisesti pessyt käsiä (koska pesen muutenkin aina kädet tullessani ulkoota kotiin), mutta noin muuten en ole paljon mistään piitannut. En ole jaksanut pidellä mitään etäisyyksiä ja se olisi Lontoossa ollut hankalaakin.

   Kieltämättä omituista, ettei maan presidenttiä suojata rokottein mahdollisimman kattavasti, kun tosiaan työnluonne on mitä on. Voisi ihan harkintaa näissä käyttää niin kuin miehesikin kohdalla!

   Delete
 6. Onnea uuteen kotiin Elegia! Vaikka hoodit ovat erilaiset, uskon että viihdytte, koska olette ulkoilmaihmisiä. Toivottavasti olette parantuneet jo koronasta. Miehen tyttären perheessä kaikki sairastivat juuri. Minä en ole koronaa vielä saanut. *kop, kop.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Viihtymistä en epäile ollenkaan, kun paikka oli ennestään tuttu eli oli tiedossa, mitä odottaa. :)

   Minä alan olla kuivilla koronasta, mutta miehen toipuminen on vielä vaiheessa. Hän ei jaksa mitään patikoita tehdä, koska hengästyy heti. Hänellä oli muutenkin erilaiset oireet kuin minulla.

   Pidän peukut pystyssä, ettet saa koronaa! Vaikka sen sairastaisikin vain lievänä, niin eipä tämä kivaa ole ollut.

   Delete

Post a Comment

Kiitos paljon kommentistasi! Pyrin vastaamaan kaikkiin kommentteihin, vaikka joskus vastaaminen voi hieman kestää.