Kaikki ja erityisesti puutarhanhoito on turhaa

Tämän maalle muuttamisen melkein ainoa huono puoli on se, että pitää raivata rehuja. Lontoossa asuessamme meillä kävi puutarhuri, joten ei tarvinnut panna rikkaa ristiin pihan suhteen. Enkä olisi laittanut muutenkaan, kun ei sattunut olemaan oma piha.

Toista se on täällä. Ainoa autuus on, että piha on tehty helpoksi: se on täynnä kiviä. Sellaisia liuskemaisia kiviä (slate chippings), en tiedä niiden suomenkielistä nimeä enkä jaksa googlettaa, sori (eikun ei sori, täällä en saatana pyytele anteeksi).

Reunamilla kuitenkin yrittää jotain heinää kasvaa, varmaan naapurin pihalta karanneita (naapurin piha on viidakko, koska naapuri käyttää asuntoa lähinnä kesäasuntona ja siinä oli talvella putkivuotokin, joten se on sisältä rempassa joka ei etene ikinä).

Maanantaina kitkin koko saatanan pihan eli siis reunamat, koska siisteyttä ja harmoniaa rakastava mieleni ei enää kestänyt moista kasvustoa (ja olin niin väsynyt viikonlopun tappoliikuntasysteemien jäljiltä, että tarvitsin lepopäivän). Ihan turhaahan se tietysti oli: kohta ne sieltä pompsahtaa uudelleen keikistelemään. Eniten jännittää milloin.

Luonnon kasvukausi tällä saarella kestää koko vuoden eli raivaaminen on pakollista, ellei halua asua umpeen kasvaneessa kedossa. Pihalleni en sellaista kaipaa, koska pääsen viidakkooon kun kävelen parisataa metriä muualle.

Täällä muiden roskien lisäksi kierrätysrinkiin kuuluu green waste (toisin kuin Lontoossa, jossa siitä pitää erikseen maksaa), joka haetaan muistaakseni kerran kuukaudessa.

Jos haetaan.

Nyt ei ole haettu kuin ainoastaan joskus sekajätettä, koska paikalliset roskaihmiset ovat lakossa. Vaativat palkankorotusta ja saivatkin haluamansa. Korotuksen saatuaan menivät uudelleen lakkoon ja ilmeisesti haluavat enempi korotusta. En ole ihan kartalla enää tässä draamassa – liikaa jännitystä ja käänteitä. Ei ihminen jaksa sellaista.

Märkä päiväuneni on kaataa betonia koko piha täyteen. Siihen sitten sommittelisi jotkin rojut ja pyöräkatoksen (pihan kimppuun käydään, kun saadaan se helvetin keittöremppa hoideltua). Muutaman rehun laittelisi RUUKKUUN kasvamaan (ja toivoisi, että naapurin Jonna kävisi niitä hoitamassa, hoho).

Tällä hetkellä pihaa somistaa Pieris Japonica, joka ei ole onnistunut kuolemaan, vaikka joutuu elämään hellässä hoidossani eli en hoida sitä mitenkään. Se onkin helppo rehu, koska ei vaadi hoitoa. Tai jos vaatii, niin naapurin Jonna käy sitä nähtävästi hoitamassa. Huomasimme (minä ja mieheni, olkoon mieheni nimi jatkossa George) nimittäin erään kerran koko päivän kestäneeltä fillarireissulta tultuamme, että Pieris on lannoitettu ja sen multaa möyhitty. En usko, että on oravien tai rottien tekosia.

Piti laitella kuvia, mutta en jaksa.

Comments

 1. George :D

  Japanilainen puutarha sopisi sinulle. Hiekkaa, kiviä symmetrisesti, ei turhia rikkaruohoja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sitten voisi tulla stressiä, jos hiekassa urat ei mene suorassa :D Oikeasti haluaisin jonkinlaisen puuterassisysteemin ainakin osaan pihasta. Toinen osa voisi olla liuskekiviä.

   Delete
 2. Rounduppia pihan reunat täyteen vaan, ni sielä ei kasva enää ikinä mitään. :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Piti googlettaa ja jopas jotakin - voi olla, että elämäni juuri helpottui potenssiin sata :D :D

   Delete
 3. Enpä ole minäkään viherpeukalo. Ellei se vihreä ole hometta. :-D

  Mä olen aina katellut ihaillen yhtä taloa, joka on Espoon rantaraitin lähellä, sillä talossa on mun unelmien piha. Se on just kauttaaltaan jotain tollaista kiveä, ja pihalla kasvaa ainoastaan muutama "veistoksellinen" puu. Joku vuosi takaperin huomasin, että niiden kivien välistä tunki jotain rikkaruohoa, ja piha oli vähän ruokottoman näköinen. Mietin, että mitenköhän ne kivien välistä kasvavat heinät saa kitketyksi. Ei ole ehkä ihan helppo homma. Ja kuinka pian ne tosiaan kasvavat uudestaan. Ehkä paras ois tosiaan betonipiha. Ehkä vähän karu, mutta ainakaan ei tarttis kitkeä mitään. :-D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, viherpeukalo minullakin rajoittuu homeisiin :D Home voi olla myös valkoista tai mustaa. Minulla on ruukkukasvi sisällä ja sen pintamulta homehtuu jatkuvasti, vaikka en edes kastele sitä mielestäni liikaa. Ainakin suurin osa sen kukinnoista on kuivunut korpuksi :D Homeita nypin mullan päältä pinseteillä aina silloin tällöin. Melkein jo toivon, että se kuolisi :D

   Joo, kivien väleistä voi myös heinä kasvaa. Jos laittaa liuskekivet tai muuta kivimurskaa, sinne alle kai kannattaa laitella jotain litkua (esim. Lauran mainitsemaa Rounduppia) :D Luulen, että tuo meidän piha on ainakin joskus käsitelty jollain aineella, koska siinä ei pahemmin kasva mikään – ainoastaan reunoista puskee heinää sun muuta rehua.

   Minulla ei ole pienintäkään mielenkiintoa puutarhanhoitoon ainakaan toistaiseksi, joten ehdottomasti haluan sellaisen pihan, jolle ei tarvi tehdä mielellään mitään :D

   Delete
 4. Puuterassit on vaivattomia ja siistejä, siihen terassin päälle vaan isoihin ruukkuihin vaikka puita.

  Meidän kerrostalon pihasta lähtee sivupolku, jossa pitäisi olla kiviä, mutta ne ovat melkein umpeen kasvaneita, koska ruohoa ei ole myrkytetty. Sama homma pyykkitelineiden alla. Siis meillähän on Suomessa vielä pyykkkinaruja pihoissa muualla paitsi suuremmmissa kaupungeissa.

  Minäkäään en ole koskaan välittänyt puutarhatöistä, mutta tykkään nautiskella toisten hoitamista pihoista ja puistoista. Ärsyttää jo se, että parvekkeen pöytä on alituiseen siitepölyn peitossa.
  Tsemppiä Elegia sinulle pihasi kanssa. Tee semmoinen ratkaisu, että pääset vähällä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jep, ja puu on erittäin kaunis ja “lämmin” silmälle myös. Toisin kuin se betoni :D

   Samoin tykkään katsella toisten kauniista ja hoidettuja pihoja, mutta itsellä ei vaan into riitä sellaiseen ja niin kauan kuin sitä intoa ei ole, ei ole järkeä vaativaa ja työlästä pihaa suunnitella. Tuottaisi vain stressiä jatkuvasti. Itse kun stressaan jo siitä ainoasta huonekasvista, joka tekee kuolemaa. :D

   Täällä joillakin on pihoilla pyykkinaruja, mutta yleisempi on sellainen ulkopyykkiteline, joka nostetaan pystyyn, kun sitä tarvitaan. Sellaisen haluan minäkin pihallemme.

   Delete

Post a Comment

Kivoihin kommentteihin vastaan, ikävät lähetän Helvettiin ja niihin vastaa jos jaksaa Saatana.