Pakollinen koronapäivitys


Mietin, etten jauhaisi koronasta blogissani mutta muutin mieltäni. Korona kun nyt vain vaikuttaa elämään – halusi eli ei. Se vaikuttaa omiin tekemisiin ja menemisiin, vaikka täällä ei toistaiseksi ole ollut juuri mitään rajoitteita, suosituksia kylläkin (esimerkiksi liikkumisen suhteen).

Vihdoinkin aletaan täälläkin reagoida järeämmin eli koulut suljetaan (ovat tänään viimeistä päivää auki pois lukien poikkeustapaukset). Meidän asuinkuntamme päätti lisäksi sulkea kirjastot, kuntosalit ja uimahallin eli menevät säppiin tänään. Tapahtumia on  peruttu jo aiemmin ja lisää perutaan.

Olen itse jo useamman viikon rajoittanut omia menemisiäni (kuten on täällä suositeltu), koska en halua olla osa tätä ”virusketjua”. Olisin mahdollisesti oiva levittäjä, koska olen “terve” ja kenties oireeton pitkään eli ehtisin siten superlevittää virusta muihin (tosin olen niin epäsosiaalinen, että en välttämättä saisi kovin suurta tuhoa aikaiseksi, mutta yksikin tartunta on tietenkin liikaa, jos sen voi kerran estää).

Toisaalta kukaan ei voi tietää, miten virus omalla kohdalla vaikuttaa eli kyllä me ei-riskiryhmään kuuluvatkin voimme päätyä sairaalaan viemään arvokkaita sairaalapaikkoja. Siksi on tärkeää, että ihan kaikki kiinnittävät huomiota omiin touhuihinsa eikä niin, että jotain tiettyä ikäryhmää vahdataan ja muut voivat mellastaa, miten mielivät.


Mitä minä olen tehnyt välttyäkseni saamasta tartuntaa (tietääkseni ja ainakin toistaiseksi) ja siten levittämästä sitä eteenpäin.


1. Olen lopettanut julkisten käyttämisen jo viikkoja sitten eli reviirini on pienentynyt hurjasti.

Onneksi kunto on hyvä eli jalkakyydilläkin pääsee aika kauas, kunhan muistaa että pitää takaisinkin jaksaa könytä.

2. Välttelen ihmisiä niin kuin aina enkä mene ihmismassojen keskelle enkä reunoille.

Ohittaessani ihmisen pidän vähintään metrin hajuraon, mielellään enemmänkin.

3. Vähensin kirjastoissa käymistä ja sitten päätin lopettaa niissä käymisen kokonaan. Nyt tulikin sitten tosiaan tieto, että menevät kiinni.

En käynyt hamstraamassa tänään kirjoja, vaikka hieman olisi mieli tehnyt. Ei ole kuitenkaan riskin arvoista, koska minulla on kämppä täynnä lukemattomia kirjoja muutenkin. Luetaan nyt omaa hyllyä ja niitä neljää kirjaston kirjaa, jotka minulla olivat lainassa ennestään.

4. En käy kahviloissa enkä syö ulkona (mitä en muutenkaan juuri tee).

5. En aio enää käydä baarissakaan viikonloppuna lenkin päätteeksi pintillä.

6. Käyn ainoastaan ruokakaupassa, kun on tarve. En siis enää muissa kaupoissa (paitsi Waterstonessa: liha on heikko. Mutta en koske kirjoihin paitsi siihen, jonka mahdollisesti ostan).

Britit ovat menneet sekaisin. Ruokatarpeiden hamstraaminen alkoi jo viikkoja sitten, mutta kiihtyi nopeasti ja lähti sitten täysin lapasesta muuttuen paniikkiosteluksi. Ensin katosivat kaupoista vessapaperit, sitten kaikki muutkin paperit, pastat ja riisit.

Nyt on alettu hamstrata hammastahnaa ja ihan kaikkea, mikä säilyy. Vessapaperia ei ole näkynyt kaupoissa (meidän alueella seitsemän kauppaa ja jos kävelee ihan snadisti eri suuntiin, niin lisää löytyy) ainakaan viikkoon (en edes muista milloin viimeksi: ja ei, en ole itse hamstrannut). On kuin heinäsirkkaparvi olisi putsannut kauppojen hyllyt.

Onnekseni tuoretuotteita, joita siis itse suosin, vielä yleensä löytyy (pois lukien perunat, sipulit, kaalit ja porkkanat).

7. Yleisesti ottaen en käy enää missään “vieraissa sisätiloissa”.

Goodbye museot ja näyttelyt.

Minulla on lento varattu Suomeen 16.5. On todennäköistä, että sillekin voi huiskuttaa goodbyet.



 Kuvituksena läheisen puiston käytöstä poistettu vessarakennus.

Nyt kun olen saanut tämän koronapostauksen ikään kuin pois alta, voinen jatkossa keskittyä enemmän johonkin muuhun. Jos on mitään muuta, heh.

Comments

  1. Aika samalla tavalla olen käyttäytynyt kuin sinä. Onneksi on iloinen introvertti. Tänään kävin tosin kaupassa, oli vain vähän väkeä ja tavaraa oli hyllyissä ihan riittävästi, mm sitä vessapaperia.

    Ajattelinkin tässä tuota toukokuun reissuasi, varmaan jo ihan hyvä alkaa ajatella, ettei se toteudukaan :( Oma huhtikuinen reissu peuuntui, samoin yksi lääkärikäynti, yksi konsertti, yksi kotimaan matka jne. Onneksi ei hajoa tuollaisiin takaiskuihin. Ollaan sentän elossa.

    Mietin noita ihmisiä, jotka väen väkisin haluavat hillua ihmisjoukoissa, kapakoissa sun muissa. Toivottavasti heillä on hoitotahto ja elvytyskielto lompakossa, etteivät turhaan sitten vie hengityskonetta sellaiselta, joka sitä ehkä haluaa :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jep, monille introverteille tämä on kaiketi helpompaa kuin hyvin seurankaipuisille ihmisille. Tosin nyt keväällä kun olen piristynyt ja on valoakin, niin mielelläni kävisin hengailemassa erinäisissä paikoissa yksin, mutta eipä voi sitäkään nyt harjoittaa. Se ottaa hieman päähän, mutta turhapa sitä on jäädä märehtimään, kun asiat nyt ovat miten ovat.

      Ai niin, se konsertti! Ja muut menot, harmillisia tapauksia mutta ei tosiaan auta kuin elää nyt hetkessä ja katsoa mitä tapahtuu. :( Itse olen tosiaan alkanut henkisesti valmistautua siihen, että mitään suomireissua ei nyt toistaiseksi tule. Se hieman repii, koska se oli pitkään minulle henkireikä paskassa olossa, mutta parempi varautua siihen, ettei se tapahdu keväällä.

      Hilluskelijat voisivat tosiaan suosiolla luovuttaa mahdolliset sairaalapaikkansa niille, jotka ovat näissä talkoissa mukana ja yrittävät estää viruksen leviämistä. Täällä tuli muuten eilen illalla ilmoitus, että mm. pubit, yökerhot ja kaffelat suljetaan. Oli jo aikakin.

      Delete
  2. Täysin samoin minäkin ajattelen ja toimin tässä kononakurimuksessa. voitavani teen, etten tautia saisi, enkä niin muodoin sitä kenellekään jakaisi. Kuulun riskiryhmäläisiin, joten hieman pelottaa monien ihmisten välinpitämättömyys.
    En usko, että minulle tuottaa tällaoinen hiljaiselo ongelmia, sillä niin yksikseni viihtyvä olen. Täällä näinkin syrjällä, missä elelen koronan vaikutus näkyy tai pakemminkin tuntuu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minuakin huolettaa nimenomaan riskiryhmäläiset, joita on ihan kaikenikäisissä. Huoli on kova myös omista vanhemmista, sukulaisista ja ystävistä Suomessa. Onneksi suurin osa heistä tuntuu ottavan tilanteen asianmukaisella vakavuudella ja ajattelevan muidenkin napoja kuin vain sitä omaa.

      Alan tässä itsekin toivoa, että olisi jossain korvessa: olisi helpompi olla eristyneenä keskellä luontoa. Onneksi asutaan tosi vihreällä alueella, jossa on paljon luontoa niin voi kadota sinne. Kävin eilen Richmond Parkissa (iso Royal Park) kävelyllä ja aika rauhassa sai olla ja pystyi helposti pitämään vaikka yli 20 metrin hajurakoa ihmisiin.

      Jos ulkona liikkuminen rajoitetaan vain kaupassa käymiseen, sitten voi alkaa minunkin pää hajoilla.

      Delete
  3. Samaan tapaan minäkin toimin. Suomessahan kaikki kulttuuripaikat ovat menneet kiinni. Kirjaston kirjoja en käynyt hamstraamassa, niitä ja omia on riittämiin. Patikoin luonnossa, täällä Korson kupeessa on avaraa. Ainoa pakollinen 'ihmisten ilmoille' meno on ruokakaupassa käynti. Ei tee heikkoa ainakaan vielä. Jonkun aikaa harmitti Rooman matkan peruuntuminen, mutta into matkustamisesta hävisi Italian tilannetta seuratessa. On vahva mutu, että meidän poikkeustilaa jatketaan yli tuon 13.4. määräpäivän.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä muuttuu tämä tilanne nyt nopeasti, sillä eilen illalla ilmoitettiin että kaikkialla suljetaan teatterit, kirjastot, uimahallit jne. Myös pubit, kahvilat ja yökerhot saivat eilen olla viimeistä päivää auki.

      Minäkin haen luonnosta voimaa, toivottavasti ei tuo puisto ruuhkaudu jos kaikki alkavat nyt rampata siellä muun tekemisen puutteessa. Ainakin eilen siellä sai olla rauhassa.

      Ikävää matkasi peruuntuminen, mutta parempi näin. Itsekin valmistaudun jo henkisesti siihen, ettei mitään suomireissua ihan heti tule. British Airways on toistaiseksi tarjonnut mahdollisuutta siirtää lentoa kahdella viikolla, mutta ei olla siirretty. Ihan turhaa: kaksi viikkoa sinne tai tänne ei muuta mitään. Eiköhän se reissu joko siirry hamaan tulevaisuuteen tai peruunnu kokonaan.

      Delete
  4. Näitä tilannekatsauksia on kiinnostavaa lukea.

    Itsellä oli sama olo kuin sinulla, piti kirjoittaa tilanne pois, ja voihan tästä syntyä vielä vaikka kuinka monta juttua, kun tilanne etenee. Suomessa huipun ennustetaan ajoittuvan jonnekin toukokuulle ja siitä epidemian alenemisvaihetta kestää ehkä vielä noin 9 viikkoa, joten loppukesässä ollaan ennen kuin voi huokaista, jos on sinne asti selvinnyt.

    Tietty epäsosiaalisuus auttaa minuakin. Olen jopa helpottunut, ettei olla sosiaalisempi kuin haluaisi, vaan saa vain olla omissa oloissaan.

    Hamstrausta en ymmärrä. Olen huomannut, että meillä siihen liittyy kyllä virhetulkintojakin. Kukkuraiset ostoskärryt sattavat johtua myös siitä, että kun yleensä koulussa ja työpaikalla lounastava perhe syö kaikki ateriansa etätyön ja etäkoulun vuoksi kotona ja kaiken lisäksi ihmisiä ohjataan harvempiin kaupassa käynteihin, niin tavaraa pitää ostaa kerralla paljon. Joku vie ruokaa myös karanteenissa oleville vanhoille, jolloin kärry ei meinaa riittää.
    Meilläkin oli lähikaupassa yhtenä päivänä loppuneet perunat, porkkanat ja jauheliha, ja kassavirkailija oli selittänyt syyksi sen, että nyt laitetaan kotiruokaa.

    Eräs ystäväni tuli lomalta Lapin hiihtokeskuksesta, jossa on juuri todettu kaksi tartuntaketjua. Häntä en uskalla tavata. En tapaa ketää muitakaan tuttuja, koska olen huolissani heikkojen keuhkojeni vuoksi. Mies käy asioilla ja yhdessä kävelemme luonnossa. Jatkan näin niin kauan kuin tarvitaan. Mukavaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minustakin on kiinnostavaa lukea toisten kokemuksia, näkemyksiä ja katsauksia koronaan liittyen. Tämä tilanne kyllä elää ja muuttuu ja jatkuvasti ja sitä myötä se oma asennekin. Esimerkiksi tuossa postauksessa mainitsen, että saatan käydä kirjakaupassa. No en saata enkä käy: tähän tulokseen päädyin lukiessani muutamia mietteitä aiheesta (muun muassa sitä, miten välinpitämättömästi nämä kirjakaupat ilmeisesti kohtelevat myymälätyöntekijöitään) eikä toisekseen ole järkeä käydä missään kaupassa, ellei ole pakko. Eli ruokakauppa saa riittää.

      Minähän en ikinä varsinaisesti tapaa ketään muutenkaan, joten elämä ei siltä osin suuremmin muutu. Sen sijaan olen melko aktiivinen ulkomaailmassa liikkuja noin muuten eli tykkään käydä monenlaisissa paikoissa (joissa on ihmisiäkin) ja siltä osin on tullut isoin muutos. Vasta jos ulkona liikkumiselle asetetaan tiukka raja (esim. vain kaupassa saa käydä), niin saattaa tulla ongelmia. Mutta mietin asiaa sitten, jos/kun se on ajankohtainen.

      Virhearviointeja ja -tulkintoja toki hamstrauksessa tapahtuu, mutta itse en niinkään kyttää ihmisten ostoksia, vaan niitä hyllyjä. Täällä ei ole kyseessä enää edes “normaali” hamstraaminen, vaan paniikkiostaminen. Kaupat ovat alkaneet rajoittaa joidenkin tuotteiden ostomäärää ja vetoavat muutenkin ihmisiin, etteivät ostaisi kuin tarpeeseen. Asiaa puidaan uutisissakin ja vedotaan ihmisten järkeen, joka tuntuu kadonneen. Ja täällä siis ei ole enää kyse siitä, että yhtenä päivänä on jokin tuote loppu, vaan että niitä ei ole näkynyt enää moniin päiviin (koska ilmeisesti “heinäsirkat” odottelevat kauppojen ovilla niiden aukeamisaikaan ja putsaavat hyllyt samantien).

      Minusta tämä ei ole mukavaa, mutta onneksi olen persoonaltani joustava, joten sopeudun erilaisiin tilanteisiin nopeasti. Ja tälle kun ei mitään nyt voi, niin en jaksa märehtiäkään. Onneksi voi tosiaan mennä ulos!

      Stay safe! <3

      Delete
  5. Poikkeustilannetta kun eletään, kaikilla pitäisi olla sen verran itsekuria, etteivät leiki muiden terveyden kustannuksella.
    Meillä tuossa toisessa talossa (samassa pihassa) asuu kahdeksan lasta + aikuiset. Vanhemmat saavat kauppareissulla ostoskärryinensä paheksuvia katseita ja ilkeitä kommentteja. Heitä pidetään itsekkäinä hamstraajina.
    Kaikesta huolimatta oikein hyvää viikonloppua!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jep, nyt jos koskaan olisi tärkeää tarkastella niitä omia touhuja ja pohtia, mitä voi itse tehdä ettei saa tartuntaa ja siten mahdollista viruksen leviämistä ja sen elinikää. Toisten ostosten ja muu kyttääminen on mielestäni masentavaa ja aika turhaa. Ollaan tässä samassa sopassa jokainen emmekä voi tietää, miksi joku ostaa niin paljon kuin ostaa ja miksi joku liikkuu ulkona, vaikka näyttää yli 70-vuotiaalta. On siis aivan turhaa mollata heitä.

      Sinulle myös ihanaa sunnuntaita ja stay safe! <3

      Delete
  6. Minä teen töitä kotona kampuksen sijaan. Kävelen ulkona. Kirjastossa ei voi käydä, koska ovat kiinni. Konsertissa olisin juuri nyt ilman koronaa. Kaupoissa en juuri käy muutenkaan. Ravintoloissa lounaspaikkoja lukuunottamatta köyn harvoin. Jumpat ja joogat on peruttu. En tapaa muita ihmisiä kuin puolisoani.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täälläkin meni nyt ikään kuin kaikki kiinni ja tapahtumia on joko siirretty tai peruttu kokonaan. Minä käyn edelleen päivittäin ulkona, mutta pidän hajurakoa ihmisiin (vähintään metri, mielellään kymmnen). Kaupassa käyn silloin, kun on pakko eli en päivittäin.

      Pysytelkäämme turvassa ja elossa <3

      Delete
  7. Näköjään ihmiset hamstraavat ihan samoja asioita, oli maa mikä tahansa. Tai no ehkä jossain Intiassa hamstrataan eri asioita kuin meillä länsimaissa. Vessapaperia tuskin ainakaan hamstrataan Intiassa, eikä pastakaan ole listalla varmaankaan kovin korkealla. :-D

    Cittariin oli nyt tullut rajoitus, että vessapaperia saa ostaa enintään kaksi pakettia per asiakas. Ihme että ottivat rajoituksen käyttöön vasta nyt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täälläkin on tullut rajoituksia joidenkin tuotteiden kohdalla ja aivan liian myöhään. Noh, niillä mennään mitä on. Minua kyllästyttää jo tämä koko tilanne, mutta eipä auta kuin elellä päivä kerrallaan. :D

      Delete

Post a Comment

Kivoihin kommentteihin vastaan, ikävät lähetän Helvettiin ja niihin vastaa jos jaksaa Saatana.