Ponderosan paljastukset

 

Avauduin marraskuussa hemikuisesta terkkarikäynnistä. Nyt on maaliskuu eli yli vuosi siitä, kun olin kyseisen ämmän (oops, sori) vastaanotolla. Ja pitäisi varata uusi aika, että terkkari voi tutkailla laardejani.

Minähän siis uusin reseptini viimeksi varaamatta aikaa ja se uusittiin kiltisti etänä. Nyt oli kuitenkin reseptiin printattu viesti, että varaa aika vuotuiseen reseptinuusimiseen (kerran vuodessa pitäisi siis naamaa näyttää paikan päällä).

Varatako vai ei. Olen jopa miettinyt, että alan puolitella lääkeannoksiani että riittävät pidempään. Ihan siltä varalta, etteivät uusi niitä enää käymättä paikan päällä. Koska en saa itseäni varaamaan aikaa. En kestä nähdä sitä ämmää.

Käytänkin muuten tässä postauksessa laadutonta kieltä, sorit siitä. En jaksa olla korrekti tuuletellessa vinttiäni.

Pelkään saavani paniikkikohtauksen tai muuten sekoavani pelkästään kyseisen ämmän näkemisestä. Se ämmä on jo vuoden asunut päässäni huokaillen ja maristen

miten ihmeessä ihminen voi laihtua, jos ei tiedä painoaan eikä terkkari voi kädestä pitäen opastaa ja valistaa typerää pullukkaa. Läskimoosesta. Lihakasaa. Lehmää. Sikaa. Sillä täytyyhän ihmisen olla erityisen idiootti, jos painaa LIIKAA.

Miksi käytän halventavia sanoja itsestäni, kun en käytä muistakaan. Siksi koska olen AINA puhutellut itseäni näin. On kausia, kun sisäinen ruoskija on hiljaa ja antaa minun olla. Onkin kiva joskus vain olla.

Mutta olen taas tässä samassa pisteessä ja siihen riitti vartti kyseisen terkkarin seuraa VUOSI SITTEN.

Minulla on ollut vääristynyt kehonkuva ja syömishäiriöitä niin kauan kuin muistan. Toisin sanoen en muista enkä kai edes tiedä, millainen on normaali ruoka- ja kehosuhde. Olen ollut tavalla tai toisella hoidon piirissä 17-vuotiaasta lähtien, jolloin aloitin ensimmäisen varsinaisen terapiani. En halua näistä tämän enempää avautua, mainitsen nämä taustoittaakseni tätä asiaa. Lähtökohta kuitenkin oli se, etten pitänyt itseäni edes ihmisenä.

Minulla on pakkomielteisiä ajatuksia ja olen muutenkin melko pakkomielteinen persoona, mutta olen oppinut aika hyvin olemaan itseni kanssa ja minulla on keinoja ja työkaluja pitää itseni suunnilleen balanssissa. Mutta nuora on huojuva ja siitä tippuu helposti.

En enää jaksa enkä halua tällaista.

Tässä kirje terkkariämmälle, jota en tietenkään lähetä (enkä siis käännä englanniksi) enkä myöskään ole aikeissa varata aikaa. Loppukoot lääkkeet, olen sitten ilman ja senkin kyllä tietää mitä siitä taas tulee.

Hei,

ihminen ei tarvitse vaakaa laihtuakseen, koska vaaka ei laihduta. Jos ihminen on epätietoinen omasta painostaan, hänellä on usein muita menetelmiä tarkistaa ruhonsa tilanne. Erityisesti entisillä anorektikoilla ja ortorektikoilla on keinot hallussa. Mutta sehän ei sinua kiinnostanut, koska et tajua ihmisen psyyksestä etkä vissiin paljon muustakaan hevonvittua.

Oletko kuullut mittanauhasta? Se on sellainen nauha, jolla voi mitata vaikkapa kehonsa kohtia. Mitäs luulet onko entisellä anorektikolla listat eri ruhonosiensa ympärysmitoista? On muuten paljon tähdellisempää tietoa kuin joku vitun vaaka. Vaikka vaakaa toki olen palvonut itsekin ihan riittävästi ja ongelmaksi asti, joten lopetin sen ihan oman mielenterveyteni takia mistä syystä olin muuten vastaanotollasikin: että tsekattaisiin lääkitys ja uusittaisiin reseptit.

En edelleenkään tiedä, paljon painan enkä halua tietää. Tiedän, että myhäilisit nyt iloisena, kun olet PELASTANUT yhden ihramooseksen varmalta KUOLEMALTA, vaikka minun fyysisessä terveydessähän ei moitetta ollut. Mutta VARMUUDEN VUOKSI kehotit laihduttamaan.

NEWS FLASH, älä edes yritä taputtaa itseäsi olalle. Minä en laihtunut, koska sinä huokailit ja lässytit. Mikään minussa ei ole sinun ansiotasi paitsi korkeintaan massiivinen vitutus ja syömishäiriöiden aktivoituminen. Tosin olen aikuinen ihminen ja otan vastuun omista tunteistani ja tekemisistäni. Mutta kannattaisiko hieman miettiä, miten kohtaat ihmisen? Etenkin jos ihminen mainitsee omista ongelmistaan, niin kannattaako turhautuneena tuhista ja jeesustella ja jatkaa lässytystä kuin puhuisi vajaamieliselle.

Haista vittu, toivottavasti emme tapaa toisiamme enää koskaan vaikka kieltämättä on käynyt mielessäni että tulisin esittelemään tätä vitun kammottavaa ruhoani ja kehottaisin sinua vaihteeksi menemään vaa’alle. Mutta ai niin, en ole sellainen. En laskeudu tasollesi. Kirjoitin tämän kirjeen kirjoittaakseni sinut pois minusta.

Kas näin, goodbye.

Taas mietin viitsinkö tällaista edes julkaista, mutta minun blogi minun elämä. Menköön.

Minun piti alun perin laittaa kuvia kiehtovista etupihoista, mutta laitan ne joskus toiste. Tämä postaus on ollut minulla luonnoksissa jo jokusen aikaa, mutta en ole viitsinyt sitä postata. Se kuitenkin häiritsee minua niin paljon, että on pakko laittaa se ulos.

Ja nyt laitan itseni ulos, sillä täällä alkaa kolmen päivän minikesä: tälle päivälle on luvattu peräti 19 astetta ja huomiselle ja keskiviikolle 22-23 astetta. Eli nyt kolmen päivän perseentappo (eli fillarointia, tuli hanuri kipeäksi pitkän taon takia taas) ja sitten ehkä vähän lepoa.

Comments

  1. Voihan vee, vai se aika vuodesta olisi.
    Onko sinulla mahdollista mennä jollekin muulle lääkärille? Eihän tuon puoskarin luo voi mennä, mikäli haluaa pysyä hengissä.

    Olin itse vuosikontrollissa viime viikolla ja ihme kyllä, minulle ei saarnattu tupakoinnista, eikä kiloista, jotka ovat tulleet korona myötä. Ilmeisesti lääkäri ajatteli minun itsekin tietävän homman. Niin kuin tiedänkin.
    Tai sitten hän piti minua toivottomana tapauksena.

    Aikanaan, kun sukset menivät ristiin psyk.polin psykologin kanssa, kirjoitin hänelle kirjeen ja annoin sen viimeisellä käynnillä. Sitten kiitin ja lähdin pois.
    Ääneen en olisi pystynyt antamaan palautettani, olisin vaan alkanut itkeä ja ääni vapista, kirje oli hyvä ratkaisu.
    Minulle, hän tuskin on säilyttänyt kirjettäni...

    Voi sinua, koeta päästä jollekin toiselle lääkärille, jos vaan mahdollista!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuo kyseinen akka on arvauskeskuksemme ainoa ei-lääkäri, joka voi uusia reseptejä. Ennen nämä hoidettiin lääkärin kanssa, mutta heillä ei vissiin ole aikaa sellaiseen. Ajanvarauksesta voisi tietty kysellä voisko saada ajan oikealle lääkärille, mutta sielläkin on ne sitruunannielleet respat, etten tiedä jaksanko selittää mitään niillekään. Ajattelin pokkana laittaa reseptin uusittavaksi käymättä vilauttamassa itseäni. Vaa’alta voisin mahdollisesti muutenkin kieltäytyä, koska kyllä minusta näkee päällepäin, ettei nyt ole liikaa painoa. Että periaatteessa onko terkkarilla mitään syytä ”pakottaa” vaakaan? Tosin en halua sitä ämmää nähdä anyways, joten mieluummin en sinne mene.

      Veikkaan, että suunnilleen kaikki tietävät onko sitä painoa itsellä liikaa. Ei siihen tarvita mitään lekureita asiaa ihmettelemään. Ja jos on noin muuten terve, niin huvittaa tuollainen ”varmuuden vuoksi” laihduttaminen. Toki ehdottomasti kannustan juttelemaan painoasioista lekurin kanssa, jos ne ovat ongelma tai haluaa niihin apua, mutta kyllä pitäisi olla lekurilla tilannetajua. Monilla kai onkin. Ja kukaan ei varmaan ole välttynyt tiedolta, että massiivinen ylipaino voi oikeasti olla suuri terveysriski.

      Toivottavasti se sinun psyk.polin tyyppisi sentään luki sen kirjeen. Tuntuu toisinaan, että joillekin mielenterveysongelmat ja -sairaudet ovat synynonyymejä tyhmyydelle. Mikään ei ainakaan minua vituta enemmän kuin se, että joku yrittää paapoa.

      Helpotti kun pamautti tämän postauksen ulos!

      Delete
  2. No just. En minäkään jaksaisi kuunnella moista lässytystä.
    Menee ammattilaisetkin joskus metsään, eikä ne voi korjata asennettaan, ellei kukaan anna palautetta.
    Minäkin kirjoitin kerran kirjeen lapsen psykologille ja myös lähetin sen, vaikka ensin en aikonut muuta kuin purkaa kiukkuani tekstiin. Ylivilkas poika kävi tämän tädin vastaanotolla arvioitavana noin viisi kertaa. Palautesessiossa meidän vanhempien lisäksi oli läsnä koululta opettaja, rehtori, kuraattori ja terveydenhoitaja. 8-vuotiasta poikaa oli arviointikäynneillä pyydetty jatkamaan psykologin aloittamaa satua nalleperheestä. Poika kertoi joka kerta, kuinka nalleperhe lähti merelle ilman äitiä ja joutui yllättäen ukkosmyrskyyn, mutta isä sai luovittua veneen turvallisesti rantaan. Kotimatkalla käytiin karkkitehtaan myymälässä. Kotona herkuteltiin vatsat kipeiksi. Palautteessa kuulimme pojan haluavan elää ainoastaan turvallisen isän kanssa. Äidin kotiin jättäminen symbolisoi sitä. Ukkosmyrsky sitä, että poika pelkää voimia, joille ei voi mitään. Herkuttelu karkeilla tavatonta hellyydenkaipuuta. Muutaman päivän sulattelin palautetta ja kirjoitin. Laitoin kirjeeseen paperikuvat isän ja lasten veneretkeltä. Olin tuolloin kotona sairaana. Kirjoitin hyväksyväni lapsen "diagnoosin", mutten perusteita, jolla siihen oli päädytty. Seurauksena oli, ettei pojan tarvinnut aloittaa "terapiaa" tämän tädin luona, vaan hän perheneuvolan psykiatrilta lähetteen neurologian poliklinikalle.

    Parempaa viikon jatkoa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Luulen, että täkäläinen terkkari noudattaa jotain laadittua kaavaa, jossa on on kohdat jotka täytyy käydä läpi. Sitten hän käy niitä läpi käyttämättä aivojaan sen kummemmin. Minua ärsytti myös hänen ”kritisointinsa” liittyen sosiaaliseen elämääni. Voi tietty jonkun super-extrovertin olla vaikea ymmärtää, ettei jotain kiinnosta ihmisten tapaaminen eikä se ole mikään ongelma (paitsi sille terkkarille ilmeisesti). En ole koskaan ollut mitään superseurallinen, joten miksi yhtäkkiä pitäisi olla? Kun vihdoinkin ei tarvitse olla ja olen sinut sen kanssa. Aina pitää jonkun olla selittämässä, miten pitäisi elää.

      No huh, mikä tapaus tuo sinun poikasi vastaanotto! Onneksi kirjoitit kirjeen ja ennen kaikkea lähetit sen. Melkoisia tulkintoja on tehty varsin heppoisin perustein. Kuulostaa jo melkein siltä, että on oraakkelia konsultoitu asian tiimoilta. Kaikkea sitä! :o

      Delete
  3. Huh, älä mene sille hoitajalle!

    Mietin, onko Englannissa nyt jokin painonseurantakampanja. En usko, että meillä on kovin yleistä, että ihmisiä punnitaan heidän asioidessaan hoitajilla tai lääkäreillä muista terveyasioista.

    Korona-aika on aivan varmasti lisännyt neuroottista painontarkkailua ja muita syömäongelmia. Hienotunteisuus on se, mitä odotamme toisilta, varsinkin jos itse olemme ankaria itsellemme.

    ReplyDelete
    Replies
    1. En mielelläni menekään, mutta saas nähdä voiko sitä mitenkään ikuisuuksiin välttääkään.

      Kyllä täällä joku läskikampanjointi on käynnissä, sivusin asiaa jo tuossa linkkaamassani marraskuisessa postauksessa. Lehdet on täynnä lihavuusjuttuja ja liikuntavinkkejä. En jaksa niitä lukea, koska ei niissä mitään uutta ole ikinä.

      Itse en haluaisi ollenkaan puhua painostani (jota en tiedä) enkä muutenkaan ulkomuodostani. Se on oma asiani ainakin niin kauan kun se ei aiheuta minulle sairautta tai muita vaivoja eli KULUJA yhteiskunnalle. Jos kaipaan apua ulkomuotoni muokkaamiseen, pyydän sitä. En tarvitse mitään terkkareita puntaroimaan (pun in.) ulkomuotoani.

      Delete
  4. Tsemppejä❤️Toivotravasti saat sopivasti lääkettä etänä jatkossakin ilman että. pitää nähdä sitä terkkaria. Täällä onneksi san astmalääkkeeni uusittua sairaskassan aplikaation kautta, ilman että pitää varata aika nykyiseltä lekuriltani, josta en niin pidä, etenkin kunn edellinen oli niin ihana❤️Minulla oli syömishäiriöitä nuorena, mutta mielestäni ei enään, mutta en enään omista vaakaa enkä halua tietää paljonko painan. Minikesä kuulostaa hyvältä, nauti❤️

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yritän ainakin kerran uusia reseptin varaamatta aikaa. En usko, että jättävät sitä kirjoittamatta, koska sehän olisi tavallaan heitteillöjättö. Tosin voivat toki ottaa yhteyttä ja sanoa, ettei reseptiä enää sen kerran jälkeen uusita ellen varaa aikaa. Mutta siirrän niin kauan kuin voin ja alan valmistautua henkisesti terkkarin kohtaamiseen.

      Kyllä sen huomaa, jos on syömishäiriöitä tai pakkoajatuksia syömiseen liittyen. Että ei sinulla varmaan niitä ole, jos et koe että omasta mielestäsi niitä on. <3

      Paino on aika huono indikaattori, koska se ei mittaa rasvan ja lihasten suhdetta jne. Toki eri asia silloin, kun puhutaan todella massiivisesta ylipainosta mutta sen kyllä näkee ihan silmilläkin ja silloin varmasti vaa’asta onkin hyötyä laihduttamisessa (voi jopa motivoida). Mutta yleisterveyttä ja -kuntoa ei voi pelkästä painosta päätellä.

      Delete
  5. Anna tulla vaan, Elegia! <3 Kuten sanoit, tämä on sinun blogisi ja sinä saat kirjoitella tänne just sitä mitä haluat. Minäkin mietin, että eikö ole ketään muita, joilla voisit käydä, kuin se kusipäinen ämmä, mutta ei sitten vissiin. :-(

    Mä muuten jouduin käymään yli kolmen vuoden tauon jälkeen vaa'alla, kun kävin kontrollispirometriassa tammikuussa. Olen ajatellut kirjoittaa siitä ihan oman postauksenkin, kunhan nyt jossain vaiheessa kerkiän. Mutta samaa mieltä olen, että kaikki vaakauskovaiset saisivat painua vaakoinensa helvettiin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Varmaan tosiaan joutuu jossain vaiheessa sen ämmän vastaanotolle menemään, mutta pitkitän niin kauan kuin voin. Täytyy varmaan laatia joku toimintastrategia, etten pimahda siellä.

      Piti googlettaa tuo spirometria. Ja kirjoita ihmeessä omat vaakakokemuksesi, minua kiinnostaisi! Muistelinkin, että sinullakin on ollut (ja on?) vaihteleva suhde kehoosi ja kehonkuvaasi eikä vaa’alla ramppaaminen välttis auta asiaa. Oman kehon kyttäämisessä minusta vaatteet on parhaita. Ja mittanauha, mutta mielelläni en itse edes mittailisi, mutta vuosi sen ekan terkkarikäynnin jälkeen on ollut kamala (ei siis pelkästään koronan takia kamala).

      Delete
  6. Oisko mahollista käydä ton terkkarin luona (jos sitä ei voi välttää) niin että sun puoliso on mukana henkisenä tukena ja sun puolia pitämässä? Onhan tuo hoitajan homma nyt niin asiatonta hommaa ja sun terveyttä heikentävää, että pitäis antaa palautettaki, jos vaan pystyt siihen. (Myönnän, että saattais olla itelle vaikeaa se.) Varsinki, ku oot sanonu sun syömishäiriöstä. Oon niin pahoillani tästä kaikesta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. En halua ketään mukaan, haluan hoitaa asian yksin. Toistaiseksi hoidan sen niin, että vien huomenna jälleen reseptin uusittavaksi ja toivon, että uusivat sen. Koronan takia täällä jätetään resepti laatikkoon arvauskeskuksen ulkopuolelle, joten ei tarvi nähdä ketään (ja resepti menee sieltä apteekkiin, josta ilmoittavat minulle kun lääkkeet voi noutaa).

      Delete

Post a Comment

Kivoihin kommentteihin vastaan, ikävät lähetän Helvettiin ja niihin vastaa jos jaksaa Saatana.