Käsipesutuokio


Rose ja George pesevät käsiä vessassa. Rose iloitsee yhteisestä tuokiosta.

- Kätevää, kun on kaksi hanaa. Voi yhdessä pestä kädet ja samalla vaihtaa päivän kuulumiset.
- Juu, kauankos käsiä pitikään pestä?
- Muistaakseni kaksikymmentä sekuntia?
- Eihän siinä ajassa mitkään virukset kuole. Ettei olisi kaksikymmentä minuuttia?
- Mahdollisesti. Eihän tässä kiirettä. Löysitkö kaupasta rosmariinia?
- En. Laitetaan liha pakkaseen, ei sitä voi ilman rosmariinia syödä.
-Vaihdetaanko hanoja välillä? Alkaa nahkat irrota, on niin kuumaa.
- Juu, minulla tässä räpylät jo sinertää.
- Kauankos tässä pitää vielä pestä?
- Olikos se kaksikymmentä tuntia? Avasin punaviinin valmiiksi, saadaan lasilliset pesun jälkeen.

~~~

Viikon 18 krapusanat ovat liha, punaviini, rosmariini. Lisätietoja ja lisää krapuja Susun ja Caran blogeissa.


Jälkiselitys:

Meillä on vessassa kaksi hanaa, kuten Brittilässä usein on. Jos ollaan miehen kanssa käyty yhdessä lenkillä, menemme lenkin päätteeksi yhdessä pesemään käsiä ja käytämme tosiaan molemmat eri hanoja.

Kestää jonkin aikaa ennen kuin kuumavesihanan vesi on niin kuumaa (se on aluksi aina kylmää), että sen alla kädet palaa. Sama juttu kylmävesihanan kanssa eli kestää tovin ennen kuin siitä alkaa putoilla jääpaloja (hieman liioittelen).

Tästä se idea krapuun sitten lähti.

Comments

 1. Nahkathan tuossa taisi lähteä :)

  Oi, tuon hanaongelman muistan hyvin kun Britanniassa asuin. Cornwallissa ei ollut edes suihkua, vain amme. Lontoossa oli sitten uudemmassa asunnossa jo osattu laittaa sekoittaja ja sai kunnon vedet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, kuumavesihanasta tulee tosiaan suunnilleen kiehuvaa vettä eli ei ole asiaa siinä käsiä liottaa :D

   Minä olen kahteen hanaan tottunut jo tässä ajassa. Kylpyhuoneessa/vessassa nämä kahden hanan systeemit ovat edelleen suosiossa. Kyse ei siis ole siitä, etteikö osattaisi, vaan siitä ettei haluta. Kahta hanaa pidetään täällä esteettisenä (mikä on tärkeämpää kuin käytännöllisyys) ja muutenkin kulttuurisesti tavoiteltavana. Siis vain vessassa tietenkin. Keittiöissä on poikkeuksetta yksi hana. Näin siis meilläkin sekä tässä että edellisessä asunnossa. :)

   Meillä on amme/suihku. Suihku otetaan siis ammeessa eli voi valita haluaako kylpeä (erilliset kaksi hanaa ammeen toisessa päässä) vai suihkutella. Sama juttu oli edellisessä kämpässä. Ammeet alkavat kyllä kaiketi kadota hiljaksiin eli niitä poistellaan ja muutetaan pelkiksi suihkutiloiksi.

   Delete
 2. Hahhah, kerrassaan mainio yhteinen tuokio! Kaksikymmentä tuntia ehkä riittää ja voi että punkku maistuu hyvätä sen jälkeen!

  Olen niin vanha, että muistan, kun Suomessakin oli kaksi hanaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Todellakin maistuu, jos palovammaiset ja/tai kylmänpuremat kädet (joista on mahdollisesti nahka rullalla) kykenevät enää lasia kannattelemaan. :D Täytyy todeta, että minulla oli jo aiemmin tapana pestä kädet kotiin tullessani, mutta koronan myötä huolehdin jynssäämisestä ihan eri tavalla.

   Minä en Suomesta muista kahta hanaa, mutta sen muistan, kun yhden hanan vettä säädeltiin kahdella eri säätimellä eli hanan molemmin puolin oli ne “säätimet”. :P

   Delete
 3. Hehheh, mainio! Mutta voihan ne kuulumiset vaihtaa noinkin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, mikäpä siinä jutustellessa ja laatuaikaa viettäessä käsienpesun yhteydessä :D

   Delete
 4. Olipas hauska ja omaperäinen käsienpesusessio! :-D Kaksi hanaa olisi kyllä tosi kiva olla. Sellaiset hotellit ovat ihania, joiden kylppärissä on kaksi hanaa. No, kohtahan meilläkin on kaksi hanaa (ei tosin kommunikointi onnistu, kun ovat eri vessoissa), ja kaksi pönttöäkin on. Mutta eiköhän se huuteluyhteys pelaa näidenkin välillä. :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä kaksi hanaa siis tarkoittaa yhtä lavuaaria ja kahta hanaa, joista toisesta tulee kuumaa ja toisesta kylmää vettä. :D Ei siis sellaista luksusta, että olisi kerrassaan omat lavuaarit ja hanat.

   Minäkin tykkään niistä hotelleista, joden kylpyhuoneessa on kaksi lavuaaria ja siten kaksi hanaa. Kahteen erilliseen hanaan (eli kuuma- ja kylmähana) olen täällä tottunut kyllä, mutta osaan arvostaa yhtä hanaa, josta tulee juuri sen lämpöistä vettä kuin säätää :D

   Delete
 5. Mainio ajankohtainen krapu:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, aika paljon tulee käsiä nykyään pestyä :D

   Delete
 6. Mahtaa kivuta vesilasku isoksi, kun tuntitolkulla käsiä pestään. Tai ehkei seuraavana päivänä enää pysty nahatomia räpylöitä pesemään lainkaan.
  Käsienpesu on kyllä niin tärkeä juttu tänä aikana, ja miksei aina.
  Muistan -80-luvulla, kun muutin vanhaan tallon, niin siellä oli vessassa kaksi hanaa, mutta alkuunsa poltin käteni muutaman kerran, sillä spoileri oli lähellä ja vesi tuli oitis kiehuvana.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, kyllä tuolla pesemisellä menee konkurssiin. Toisaalta jos ei ikinä käy missään, niin ei tarvitse pestäkään sitten enää käsiä ainakaan noin pitkiä aikoja :D

   Täällä kuumavesihanasta todellakin tulee lähes kiehuvaa vettä, kun sitä on juoksuttanut jonkin aikaa. Kotihanojen käytöksen oppii tuntemaan ja tietää, kuinka kauan on aikaa valuttaa ja millä tempolla, ennen kuin nakit palaa. Siihen vaikuttaa ulkolämpötila ja moni muu tekijä :D

   Delete
 7. Hauska ja ajankohtainen krapu.
  Siellä saa olla varovainen hanojen kanssa.
  Suomessa vipusekoittimet ovat sivuuttaneet erilliset kuuma- ja kylmävesihanat.
  Meilläkin on vessassa kaksi hanaa (ja lavuaaria), mutta molemmista hanoista tulee
  halutun lämpöistä vettä.
  Ihanaa viikkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä vessoihin halutaan erilliset kuuma- ja kylmävesihanat, on vahvasti kulttuurijuttu eikä briteille mikään ongelma kun ovat tottuneet. Minäkin olen tottunut, joten ei ole ongelma minullekaan. :)

   Teillä on kiva vessa: kahden lavuaarin vessat ovat käteviä!

   Delete
 8. Jotenkin nauratti, kun antoi ajatuksille tilaa loihtia kuvat eteensä. Hyvää vappua :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos ja hyvää vappua sinullekin! :)

   Delete
 9. Auts, en haluis polttaa enkä jäädyttää käsiäni vaikka käsienpesukohtaus onkin herkullinen. Olen käytännöllinen useimmissa asioissa tässä maailmassa. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. En minäkään, mutta oikeasti noita vahinkoja kyllä sattuu joskus itsellekin, ja lähinnä keittiössä jossa on vain yksi (sekavesi)hana. Sieltä saattaa aluksi tulla minkälaista vettä tahansa, joten pitää aina muistaa ettei työnnä suoraan räpylöitään sinne alle. :D

   Briteille estetiikka on tärkeää. Esteettisyyskin on tietty makuasia.

   Delete

Post a Comment

Kiitos paljon kommentistasi! Pyrin vastaamaan kaikkiin kommentteihin, vaikka joskus vastaaminen voi hieman kestää.