Elämää juoksuhaudoissa... eiku Koronan aikana

 

Hei, olisiko sinulla hetki aikaa puhua lockdownista. Meillä on nimittäin sellainen taas tulilla niin kuin varmasti kaikki, jotka eivät ole kaivautuneet maan alle, tietävät. Lockdown alkoi viime torstaina 5.11. Silloin oli myös vuotuinen Bonfire Night/Guy Fawkes Night, joka on täällä tavallisesti melkeinpä suurenpi ilotulitusjuhla kuin uusi vuosi.

Luonnollisesti ne kinkerit oli peruttu, mutta mikäänhän ei estä pamauttamasta raketteja taivaalle (toivottavasti, eikä esim. omaan tai naapurin seinään) omalta takapihalta. Täällä raketteja saa tosiaan lähettää omalta takapihalta ja kyllä niitä lähetettiinkin – vielä eilenkin. Minua ei muuten haittaisi, mutta hieman huolettaa ihmisten kyky saada ne raketit sinne taivaalle eikä jonnekin muualle. Mutta henkiin jäätiin.



Palataan lockdowniin ja Koronaan, joihin olen lopen kyllästynyt. En usko olevani ainoa. Haluan silti tehdä postauksen aiheesta osittain myös itselleni muistiin. Ajatukset hortoilevat päässäni pähkinöitä etsivien oravien lailla, joten väänsin kysymykset ja sitten vastasin niihin. Kas tässä.

Paitsi että välihuomio tähän väliin:
käsittelen tässä lockdownia subjektiivisesta näkökulmasta eli miten se vaikuttaa juuri minun elämääni. En siis pohdi mahdollisia maan talouteen liittyviä vaikutuksia (tänne on jo lamavaroitus annettu) enkä kenenkään työllisyyttä (monet on lomautettu, saanut potkut ja pienyrityksiä mennyt konkurssiin). 



Kaikki kuvat ovat eiliseltä kävelylenkiltä. Otin oikein rauhallisesti ja nautin säästä, joka oli hyvin leuto (about 15 astetta) ja tyyni.



Sitten niihin kysymyksiin.

1. Lockdown-rajoitukset tällä kertaa?

Helpompi olisi listata, mitä ei ole rajoitettu. Aloitan siis sillä. Toisin kuin ensimmäisen lockdownin aikana, nyt auki pysyvät, koulut, päiväkodit ja hammaslääkärit. Ilokseni myös Kew Gardens on saanut luvan pysyä auki, mutta kaikki siellä olevat palvelut suljetaan ellei niistä voi ostaa takeawayta. Kasvihuoneet suljetaan myös.

Hotellit, ravintolat ja pubit menivät kiinni. Noutoruokaa ne saavat myydä, mutta eipä taida olla kovin kannattavaa suurimmalle osalle juottoloista.

Kiinni menivät lähes kaikki kaupat: poikkeuksena apteekit/kemikaliot, kukkakaupat, puutarhamyymälät, pyöräliikkeet jmv. joita pidetään ”keskeisinä”. Joku voi miettiä, miksi joku kukkakauppa on keskeinen, mutta veikkaan että ne saavat pysyä auki jotta vältyttäisiin kukkien joukkosurmalta.

Sitten on liuta tapaamisrajoituksia eli rule of 6 ja rule of 2 ja kaiken maailman kuplat, parveilurajoitukset ja plaa plaa. Pakko sanoa, että olen hieman pihalla näistä, koska nämä säännöt muuttuvat muutenkin koko ajan ja koska olen itse lähes erakko, niin eipä juuri kosketa minua kun en muutenkaan ikinä tapaa ketään.

Kaupoilla on tällä kertaa lupa harjoittaa ns. click & collect -systeemiä eli asiakas tilaa tuotteen ennakkoon ja sitten hakee sen puodin ovelta.

Ai niin, kirjasto saa jatkaa varaa ja hae -toimintaa, jee!



2. Miten varauduit tähän vuorossaan toiseen lockdowniin?

Ostamalla sata rullaa vessapaperia. NOT. Itse asiassa en juuri varautunut, koska mitenpä tällaiseen nyt voisi varautua. Ei ruoka maailmasta ole loppumassa eikä se vessapaperikaan, vaikka jotkut niin luulevatkin.

Kävin tosin keskiviikkona eli viimeisenä päivänä, kun rättipuodit saivat olla auki, ostamassa kahdet hölkkähousut, joita voi toki käyttää pyöräillessäkin. En ole lycra-ihminen. Minulla on neuroosi siitä, että vaatteeni hajoavat ja sitten minulla ei ole vaatteita. Pelko on irrationaalinen, mutta en nyt jaksanut taistella sitä vastaan. Kaikenlaista hempukkaa päällepantavaa on, joten niistä(kään) ei ole pulaa: ei ole tosin mitään paikkaa eikä menojakaan enää, missä niitä käyttää. 


 

3. Miltä tämä toinen lockdown tuntuu?

Onhan se perseestä, mutta eniten toivon että Korona saadaan hallintaan ensi kevääseen mennessä ja pääsen Suomeen käymään.

Luulin, että minulta tulisi enemmän asiaa lockdowniin liittyen, mutta olen itse asiassa niin kyllästynyt siihen, etten nyt jaksakaan lätistä enempää. Jos kiinnostaa tietää jotain aiheeseen liittyen, kysyä saa ja vastaan mielelläni.


Ai niin, vetuttaa jos joutuu taas jonottelemaan ruokakauppaan. Eilen ja tänään näkyi jo muonapuotien ovilla jonoja. Vaikka en varsinaisesti ole kiireinen ihminen, niin ei silti kiinnosta notkua missään kaduilla jonottelemassa.

Ai niin osa II: Lockdownin on määrä kestää 2.12. asti, mutta sulun jatkamisesta keskusteltiin jo ennen kuin koko lockdown alkoi. Eli voi olla että loppuu 2.12. tai sitten ei lopu.


Comments

  1. Ihania kuvia! Sinulla ei kyllä kävelylenkeillä katseltava lopu. <3

    Mä olen varmaankin tyhmä, kun en oikein ymmärrä, miksi melkein kaikki paikat pitää sulkea. Eikö olisi parempi vain rajoittaa väkimääriä, käyttää maskia ja pitää etäisyyttä, niin kauppiaat yms. saisivat pitää liikkeensä auki, ja rahaa tulisi edes vähän? Vai eivätkö siellä ihmiset liikkuisi, vaikka saisivatkin? Tietysti väkimäärän kontrollointi voi olla jossain tapauksissa hankalaa, mutta jotenkin tämmöiset totaalisulkemiset tuntuvat tilapäisratkaisulta, kun ennemminkin pitäisi löytää keinoja, joilla koronan kanssa opitaan elämään. Mutta kuten sanottu, mä en tiedä mistään mitään. :-D

    Loistavaa, että kirjastoon ja Kew Gardensiin pääsee edelleen. <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mä alan kyllästyä näihin :D Silmä turtuu ja tottuu, onneksi fillarilla pääsee eri huudeille niin heti näyttää samat talot ihan erilaisilta :D

      Täällähän on siis maskipakko julkisissa sisätiloissa eli kaupoissa, julkista liikennettä käytettäessä jne. Unohtui mainita, kun siihen on jo niin tottunut. Etäisyyksiä on koko ajan täytynyt pitää, mutta ei nää britit osaa vaikka lattiat ja kadut on täynnä muistutustarroja. Otaksun, että kaikkien paikkojen sulkemisella yritetään saada ihmiset nimenomaan pysymään himassa tai jossain muualla kuin kauppakeskuksissa/ruuhkaisilla kauppa-alueilla. On pienempi riski saada tartunta ulkona kuin sisällä. Kaupoissa on asiakasmääriä rajoitettu jo ennen lockdownia. Eli britit parveilee ja liikkuu vähän liikaakin ja siksi “pitää” kaikki sulkea.

      Mä kyllä tässä myös mietin, että mistä ne tartunnat oikein tulevat. Vaikea kuvitella, että mistään kaupoista jos sinne ei päästetä liikaa ihmisiä. Me oltiin kolme viikkoa reissussa, syötiin monta kertaa pubissa/ravintolassa ja yövyttiin hotellissa jossa syötiin aamupala joka aamu hotun ruokasalissa. Ei saatu Koronaa. Ei tosin kännätty ja halailtu ihmisiä :D

      Mutta eiköhän se tartuntaketju ala useimmiten niin, että Koronan saa joltain tutulta ja sitten nämä tutut jatkaa sitä levittämistä muualle. Näin luulen. Siksi täällä on näitä rajoituksia, ettei saa tavata ketään perheen ulkopuolelta jne. Veikkaan, ettei tätä todellakaan kaikki noudata.

      Kirjasto on mulle nyt kyllä tosi tärkeä! <3

      Delete
  2. Kammottavia tuollaiset luvat, että omalta takapihalta saa ampua raketteja. Kun tietää ihmisten innon humalapäissä. Hyvä, että pysyitte hengissä.

    Koronan aikana on kyllä hyvä asua maassa, jossa on vähän ihmisiä niin kuin Suomessa. Porukka on vielä suht kuuliaista eli pitävät maskeja, vaikka on vaan suositus ja turvavälit toimivat kaupoissa yms. paikoissa.
    Kapakat ovat nyt asia erikseen, koska kännissä on vaan hauskaa halata ihmisiä. No, onneksi ei ole baariin hinkua.

    Hyvä, että saatte sentään vielä liikkua ulkona, pääset fillaromaan ja tuulettamaan päätäsi. Pitkiä kuukausia on edessä, veikkaan että 2.12. teidän lockdowninne ei vielä lopu :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minustakin hieman outoa tuo takapihalta ampuminen etenkin kaupunkialueilla, kun niitä takapihoja ympäröi talot. Ei tarvitse paljon mokata, niin saa sen raketin johonkin seinään tai ikkunaan ammuttua. Mutta ilmeisesti tällaisia onnettomuuksia ei hirveästi tapahdu, kun se on sallittua. Toisaalta britit eivät suhtautudu kieltoihin samalla ymmärtäväisyydellä kuin suomalaiset yleensä eli voisi nousta melkoinen show jos takapihalta ammuskelua yritettäisiin kieltää.

      Täälläkin käytetään maskeja tunnollisesti, mutta moni käyttää niitä väärin eli jättää nenän näkyviin. Lisäksi maskia roikotetaan kaulalla ja hiplataan muutenkin, että en nyt sitten tiedä miten paljon väärinkäytetystä maskista on lopulta hyöyä. Etäisyyksien pitämisen kanssa britit ovat totaalisen onnettomia – osa sentään yrittää, mutta iso osa ei. Ensimmäisen lockdownin alussa osasivat pitää etäisyyksiä, mutta tuntuu ettei sellainen enää kiinnosta. Tai sitten luulevat, että kun on maski naamassa niin ei tarvitse pidellä etäisyyksiä.

      Täällä ihmiset syö paljon pubeissa ja ulkona muutenkin. Minulla oli tosi turvallinen olo reissussa, kun käytiin pubissa syömässä. Oli pöytiintarjoilu eikä minkäänlaista hillumista: ainoastaan vessaan mentiin, kun sinne oli asiaa ja maski laitettiin silloin naamalle. Asiakaspaikkoja oli rajoitettu sen verran paljon, että etäisyydet säilyivät. Harmi, ettei systeemi ilmeisesti toiminut kuin harvoissa paikoissa ja kaikki piti sulkea. Minua ei siis harmita, etten pääse pubiin kun ei ole sinne nyt mitään asiaa. En syö ulkona enkä käy kännäämässä.

      Jep, tällä kertaa kannustetaan ulkoilemaan niin paljon kuin haluaa kunhan pysyy erossa ihmisistä. Eli helppoa minulle :D En ole minäkään järin toiveikas, että lockdown päättyy 2.12.

      Delete
  3. Tosi ihania kuvia:) Täällä kun alkoi toinen lockdown/ulkonaliikkumiskielto, ihmiset jo ymmärsivät etteivät tavarat lopu, eivätkä hamstranneet. Minulla tosin on joku 16 purkkia tonnikalaa kaapissa;:D
    Huh, kamalaa tuo omalta pihalta rakettien ampuminen.Raketit pitäisi kieltää kaikkialla,koirat ihan hysteerisiä silloin kun kuulevat kaiken moninkertaisesti. Vaikka täällä ei enään ole ulkonaliikkumiskieltoa niin kaipaan kahvilassa istumista, kauppakeskuksessa käyntiä mm. Täällä avattiin tänään kadunvarsikaupat, mutta ei sellaisissa avoimissa kauppakeskuksissa , mikä on ihan älytöntä. Kauppakeskukset ovat olleet kiinni syyskuusta, eikä edes tietoa koska ne taas avataan. Kestämisiin sinnekin:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiits. :) Toivottavasti täälläkin ymmärretään, ettei tarvitse hamstrata. En ole käynyt kaupassa lockdownin alettua, joten en tiedä vielä vaikutuksia eli onko vessapaperi- ja jauhohyllyt taas putsattu :D

      Sinulta ei ainakaan tonnikalat heti sitten lopu ;D Minulle on kertynyt hieman tavanomaista enemmän linssi- ja kikhernepurkkeja kaappiin, mutta käytän niitä kyllä viikoittain joten hupenevat vauhdilla.

      Rakettiasiaan minulla ei oikein enää ole kantaa: täällä paukkuu niin usein ja ympäri vuoden. Monien urheilutapahtumien päätteeksi paukutellaan raketit taivaalle ja muutenkin milloin mistäkin syystä. Silloin ei tosin yleensä kenenkään takapihalta, vaan ilotulitus on urheilutapahtuman järjestäjän vastuulla. Täällä siis paukkuu muutenkin niin usein, että lemmikit ovat ehkä tottuneet, vaikka tuskinpa ne siitä nauttivat. Minäkään en nauti, mutta olen tottunut.

      Minullakin on tiettyja kauppoja, joissa tykkään käydä. En todellakaan aina osta mitään, mutta tykkään kierrellä ja katsella. Mutta pärjään ilmankin, kun voin kierrellä fillarilla jossain muualla. Kahviloissa en käy muutenkaan, joten niidenkään rajoitukset eivät vaikuta elämääni. Mutta ymmärrän, että monella muulla on toisin.

      Eipä auta kuin elellä ja katsella päivä kerrallaan <3

      Delete
  4. Sinun kuvasi on vaan niin upeita. Olet kyllä moneen muuhun verraten onnekas siinä mielessä, että rakastat ulkoilua ja oikeasti tykkäät fillaroida siellä, missä on väljempää, ettei niin porukka puske niskaan.
    MInä tavllaan ymmärrän paikkojen sulkemiset ja muutkin ohjeistukset, mutta ihmiset itse on niin pöljiä, että viis veisaavat koko koronasta, joskus tuntuu. Mitä siitä, jos riskeeraavat itsensä, mutta siinä ohessa monta muuta.
    Ehkä olen täysin jäävi ottamaan ainakaan vahvasti kantaa, sillä enhän näe ketään muuta ihmistä viikkotolkulla, kun vain mieheni. Hän käy valittuina aikoina ruokakaupassa ja minä sitten apteekissa, kun kerran kk:ssa tarvitsee.
    TEhdään arkipäivinä kolmena-neljänä viikossa metsähommia, ulkoillaan kävellen muutenkin. Maskeja on tarpeen varalle ja tottakai asioidessa ihmisten ilmoilla niitä käytetään. Käsidesit on autossa ja kotonakin.
    Pärjäillään kaikesta huolimatta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitokset <3

      Olen monessa mielessä onnekas tämän lockdownin suhteen, jossa varmaan helpommalla pääsevät meidän kaltaiset ihmiset, jotka viihtyvät omissa oloissaan ja tykkäävät tehdä asioita yksin eivätkä juuri kaipaa sosiaalisia kontakteja. Eli minulle helppoa, mutta ymmärrän ettei monelle muulle ole. Lisäksi kun ei ole sukua täällä, ei tarvitse stressata heidän turvallisuudestaan. Toki huolettaa omat vanhemmat siellä Suomessa, mutta onneksi hekin ovat erakkoja :D Tämän Koronan myötä olemme pitäneet yhteyttä enemmän kuin yleensä, mistä olen iloinen.

      Minäkin ymmärrän nämä sulkemiset sun muut, vaikka idealisti minussa toivoisi ettei näin rajuihin toimenpiteisiin tarvitsisi tarttua. Mutta onhan se pakko, kun ei viruksen voi antaa holtittomasti levitäkään ja niittää kuolemaa. Lisäksi koronapotilaat vievät niitä vähäisiä ja jo ennestään kuormittuneita resursseja muilta hoidon piirissä olevilta: esim. monien syöpäpotilaiden hoidot ovat olleet katkolla tai viivästyneet koronan takia. Näiden hoitojen viivästyminen taas on kohtalokasta ja voi johtaa kuolemaan (näitä tapauksia on jo).

      Mitä enemmän ihmisiä, sen vaikeampi hallita tätä pandemiaa. Lisäksi monia ei tosiaan kiinnosta koko pandemia, vaan elellään niin kuin aina eikä piitata saadaanko korona ja tartutetaanko läjä muita siinä sivussa. Se turhauttaa.

      Delete
  5. Oli tosi ihana katsella upeita kuviasi. Itse olen mökkiytynyt tänne Korson tuntumaan, mutta tänään uskalsin sentään stadiin ja hammaslääkärille. Lykännyt ja lykännyt, viimein oli pakko. Suomessahan on hyvä tilanne, mutta ei meilläkään ole varaa elää pellossa. Mun pojantytär on Aberdeenissa ja huolettaa kyllä. Tämä on aivan viheliäinen tilanne, toivottavasti rokote saadaan ja helpotusta tähän kauheuteen.

    Hienoa, että viihdyt itseksesi ja on lupa mennä ulos! Joissakin maissaha lockdown tarkoittaa, että pysyt sisätiloissa kotona (ainakin keväällä). Tsemppiä sinulle valtavasti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suomessa on helpompi pitää tilanne hallussa, kun populaa ja on niin vähän ja väestöntiheys muutenkin ihan toista luokkaa kuin täällä. Pelkästään Lontoossa on enemmän asukkaita kuin koko Suomessa. Mutta parempi ottaa varman päälle ja vältellä ihmismassoja sielläkin: mitä nopeammin voi palata jonkinlaiseen normaaliin rytmiin, sen parempi! <3 Rokotetta tosiaan odotellessa. Pakko kyllä todeta, etten ainakaan tässä vaiheessa olisi itse ihan ekojen joukossa sitä ottamassa.

      Täällä oli keväällä ankarampi lockdown ja liikkumista rajoitettiin. Tunnin olisi muka saanut ulkoilla kerran päivässä. Ei täällä nytkään saa ihan vapaasti matkustaa eli lomareissut on pannassa. Tosin olisi vaikea missään yöpyäkään, kun hotellit ovat kiinni.

      Mutta Ranskassa ainakin on melko tiukat säännöt pelkästään ulkonaliikkumisen suhteen. Se alkaa mielestäni olla jo aika sairasta.

      Tsempit sinullekin, kyllä tästä selvitään!

      Delete

Post a Comment

Kivoihin kommentteihin vastaan, ikävät lähetän Helvettiin ja niihin vastaa jos jaksaa Saatana.